Brand i uthus avslöjade kemikaliegömma

1:03 min

En brand i ett uthus i början av april har avslöjat en kemikaliegömma i Västra Torup i Hässleholms kommun.

Kemikalierna måste saneras, men innan det kan göras måste säkerheten garanteras och just nu undersöks huset av en bombgrupp. Även räddningstjänst och representanter på kommunen är på plats.

– Det som händer i dag är att vi har ett saneringsföretag som ska inventera och göra en riskbedömning för hur en sanering ska kunna gå till. Innan de kan gå in så är det en bombgrupp som går in för att säkerställa att det inte finns något som riskerar deras liv och hälsa, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef på Hässleholms kommun.

Vad det är för kemikalier vill inte Sven-Inge Svensson gå in på eftersom att det inletts en förundersökning om miljöbrott.

Många grannar är oroliga över uppståndelsen och för den explosionsrisk det verkar finnas från kemikalierna.

– Jag förstår att man är orolig. Samtidigt får man se det såhär att personen har bott i det här huset i tio år och mängden kemikalier har varit ungefär densamma. Så sannolikheten att någonting skulle hända av sig själv är inte större idag än vad det var igår. Däremot finns det en risk att sabotage eller inbrott skulle kunna ställa till väldigt mycket, säger Svensson.