MP saknar kandidater i över 50 kommuner

3:46 min

Miljöpartiet inleder sin kongress på fredag. Som det ser ut nu ställer partiet inte upp i fullmäktigevalet i över 50 av landets kommuner. Det är rekordmånga, jämfört med de andra riksdagspartierna.

– Det första och viktigaste skälet är att vi har tappat två tredjedelar av våra medlemmar och vi har alltså inte folk till att fylla på en kommunlista, säger Krister Haagman, som är Miljöpartiets ordförande i Hjo, en av de kommuner där partiet nu ger upp.

Samma besked kommer från Högsby, där Gunilla Schollin-Borg har suttit i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i 30 år. Hon tycker att hon har gjort sitt, men hittar ingen som vill ta över.

– Jag har ringt runt till alla medlemmar och jag har också ringt runt till andra människor som kan vara tänkbara och jag har inte fått något första namn, och det är sorgligt, men så är fallet.

Miljöpartiet har motvind: opinionssiffrorna är låga och medlemskåren har halverats under mandatperioden. Nu har partiet också svårt att hitta lokala företrädare. I Borgholm är det i nuläget ingen som vill kandidera i kommunfullmäktige.

I mer än 50 kommuner har Miljöpartiet, som det ser ut nu, inte beställt några valsedlar till fullmäktigevalet, enligt Valmyndigheten. Den sista dagen att begära valsedlar för garanterad leverans innan valet har passerat.

Inget annat riksdagsparti har så svag uppställning. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som i dag saknar kandidater i 34 kommuner. Och flera partier ställer upp i nästan alla 290 kommuner.

Och Miljöpartiet verkar ha det betydligt besvärligare än förra valet. Då slutade det med att partiet nominerade företrädare i alla kommuner utom 15, enligt SCB.

Partier kan fortfarande ställa upp i valet till kommunfullmäktige, så länge det finns kandidater som har lämnat samtycke, senast två dagar före valdagen. Det finns också möjlighet att beställa valsedlar, men då garanterar Valmyndigheten inte leverans 45 dagar innan valet. 

Många miljöpartister säger att de har tappat sugen. Det finns ett missnöje med de kompromisser som partiet har gått med på i regeringsställning, som en tuffare migrationspolitik och försäljningen av Vattenfalls tyska kolgruvor.

En av de besvikna är Maria Lindmark, kommunpolitiker i Borgholm.

– Jag delar inte många av de beslut som Miljöpartiet har tagit, jag känner att det är ganska svårt för mig att företräda Miljöpartiet numera, säger Maria Lindmark.

Hon har bestämt sig för att till hösten lämna fullmäktige efter 12 år, och ingen vill efterträda henne. Krister Haagman i Hjo är inte förvånad över att miljöpartister en rad kommuner nu kastar in handduken.

– Det blir ju en följd av att man från Miljöpartiets ledning har valt att försvara regeringssamarbetet till varje pris. Då skapar man ju den här typen av problem i de lokala organisationerna.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att fler kommuner är på gång.

– Det är är naturligtvis tråkigt. Vi vet att vi inte har mandat i ett 30-tal kommuner. Sedan är det några kommuner som jobbar på och där det är listor på väg in, säger partisekreterare Amanda Lind i P1 Morgon.

Men man vet ju inte längre vad partiet står för, då man kompromissat så mycket?

– Det är klart att det är problematiskt. När vi tog det migrationspolitiska beslutet som var ett tufft beslut, valde vi att vara kvar för att kämpa för en humanare migrationspolitik. Där ser vi lagen om ensamkommande som nu ger tusentals unga en möjlighet att stanna är ett resultat av att vi var kvar och kämpade.

– Samma sak gäller Vattenfall där vi ändå genomfört att huvuddelen kolet stannar i marken och det måste vi vara bättre på att berätta, säger Amanda Lind. 

Amanda Lind är inte bekymrad över att luckorna i de kommunala valen kommer att få negativa effekter för Miljöpartiet på riksplanet.

– Jag har förhoppningen om att vi får in listor i fler kommuner, det har jag fått signaler om. Det är viktigt med lokal representation. Vi vill göra skillnad både i regering och lokalt i kommuner. Jag hör ju att det fortfarande finns ett valengagemang i kommunerna även fast man inte vill stå på listan, säger Amanda Lind.