Gazaprotesterna: Varför är unga män beredda att offra sina liv?

11 min

För en vecka sedan såg Israel ut att ha dragit vinstlotten på alla fronter. USA hade trätt ut ur kärnteknikavtalet med Iran, Donald Trump skulle öppna ambassad i Jerusalem. En vecka senare fördömer stora delar av världen Israels övervåld mot demonstranter i Gaza.

60 människor döda - många av dem utan att ha utgjort något egentligt hot mot staten Israel eller de israeliska soldaterna.

Gaza, en liten landremsa i Israels sydvästra hörn som inte är ett eget land. Där det bor 1,8 miljoner människor i det som kallas världens största utomhusfängelse. Och där 2/3 av befolkningen fortfarande betraktas som flyktingar - eftersom deras far- och morföräldrar flydde från sina byar i det som idag är Israel. I Gaza har man demonstrerat för rätten att återvända - i sju veckor.

I måndags kulminerade detta i ett blodbad, något en FN-rapportör beskrev som: "inte öga för öga" utan "öga för ögonfrans". Men vad är det som gör att unga män i Gaza riskerar sina liv? Vår Mellanösternkorrespondent var i Gaza i veckan.