HFAB:s styrelse och VD lämnar sina uppdrag

2:52 min

HFAB:s ägare vill att bostadsbolagets styrelseledamöter lämnar sina uppdrag, ett år i förtid.

– När man har ett förtroendeuppdrag och sitter i en styrelse bygger det på förtroende och att vi jobbar tillsammans. När det förtroendet är förbrukat och man inte kommer vidare då är det som står till buds för ägaren att avsätta styrelsen i HFAB och det är den gränsen vi har passerat, säger Lars Püss (M), ordförande i Halmstads Rådhus AB. 

Därför föreslår ägaren att styrelsen för bolaget ska lämna sina uppdrag. Anledningen är att ägaren, Halmstads kommun, inte är nöjd med hur styrelsen hanterat förslaget om den uppmärksammade fastighetsaffären gällande 2000 nya bostäder på Fyllinge med företaget Tornet.

Enligt Lars Püss (M) fick kommunen veta om affären med Tornet i samband med att uppgifterna kom ut i media, och därför är kommunen kritisk till hur dialogen förts. De hade önskat en mer öppen och nära dialog.

Den bilden delas inte av HFAB:s ordförande Henrik Andersson (C).

Läs mer: HFAB:s ordförande avsäger sig sitt uppdrag

Även HFAB:s vd Marie Thelander Dellhag har sagt upp sig. Hon säger till P4 Halland att det var ett beslut som hon fattade innan förslaget att entlediga styrelsen blev känt, och att detta är något som hon har funderat på en tid.

– Vår ägare och jag som vd har inte samma vision och vi ser inte samma utveckling för HFAB och HFAB:s del i samhällsbyggandet i Halmstad. Och om inte ägare och vd har samma syn så blir det i förlängningen ägarens syn som gäller, säger hon.

Marie Thelander Dellhag kommer arbeta kvar till 21 juni.

Vid kommunfullmäktiges möte den 22 maj ska nya ledamöter till HFAB:s styrelse tillsättas.