Säpo: Svårare förutse terrorattentat

2:17 min

Det har blivit svårare för Säkerhetspolisen att bedöma vem som kan begå ett terrorattentat i Sverige, det säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen i en intervju med Ekot.

– Vi ser ju framför allt att den har typen av attentatshot som vi hanterar inte kommer från de etablerade nätverken på samma sätt som tidigare, utan det här är okända aktörer, där vi inte har fått information om dem tidigare, vilket gör att det blir än mer komplext att bedöma, säger Fredrik Hallström, på Säkerhetspolisen.

De senaste åren har antalet terrordåd i västvärlden där en person som sympatiserar med till exempel terrorgruppen IS begår ett attentat på egen hand med enklare medel blivit fler, det kan till exempel vara med fordon eller knivar. Utvecklingen kopplas delvis samman med de uppmaningar som finns om att anhängare ska begå attentat där de är.

Ungefär varannan dag får Säkerhetspolisen in uppgifter om attentatshot mot Sverige, uppgiften är då att hitta vem som ligger bakom, och att försöka förhindra det. 

– Det vi såg tidigare var ju en mer typ av spektakulära attentat, välplanerade, väl genomförda med utbildade gärningsmän, som krävde just en avancerad plan, avancerade vapen, tillgång till bomber och ett kontaktnät. I dag ser vi att man kan gå från en snabb tanke till ett genomförande på bara några timmar, säger Fredrik Hallström.

– Och det är klart att det är en utmaning för oss att kunna bedöma den typen av avsikt, därför att förmågan i form av brottsverktyg den har man i stort sett i sin närhet, i form av en kökskniv, eller en bil, säger han.

Svårigheterna med den här utvecklingen är både att det inte längre krävs lika mycket i form av till exempel kunskap om sprängmedel eller stridsträning för att behå ett attentat – och att attentaten inte tar lika lång tid att planera.

– Det ställer ju framför allt ett krav på att vi måste hantera ganska många ärenden parallellt och samtidigt. Vi måste någonstans komma in i aktörens huvud för att förstå vad tänker han eller hon, vad gör han eller hon, och försöka hitta de små delarna som kan vara just en indikator på att något är på gång, säger Fredrik Hallström biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen.