Europeiska företag redo lämna Iran

1:27 min

EU vill skydda företag mot de amerikanska sanktioner som hotar om de fortsätter att handla med Iran. Men nu förbereder sig flera företag att lämna landet.

På sitt toppmöte i Bulgariens huvudstad Sofia har EU-ledarna diskuterat hur EU ska skydda företag som fortsätter att handla med Iran trots att USA hotar med sanktioner mot de företagen.

Men nu förbereder sig europeiska företag på att överge den iranska marknaden.

Två exempel är de danska storrederierna Torm och Maersk som tänker sluta frakta iransk olja på grund av USA:s sanktioner.

Det viktiga för de här företagen är att inte stöta sig med USA.

Det säger Niklas Bengtsson, sjöfartsanalytiker på det brittiska sjöfartsanalysföretaget Lloyd's List Intelligence, i Göteborg.

– För dem är amerikanska kunder en väldigt stor del av verksamheten. Och då vill man inte stöta sig med USA innan man vet riktigt hur reglerna kommer att vara.

– Man försöker ligga i framkant så att man absolut inte gör fel, säger Niklas Bengtsson.

En växande lista med europeiska företag aviserar nu att de är beredda att överge den iranska marknaden.

Ett exempel, förutom de danska rederierna, är den franska oljejätten Total.

Detta sker trots att EU-ledarna har sagt att EU de ska värna kärnteknikavtalet med Iran, nu när president Trump har sagt att USA lämnar avtalet.

USA ska utsätta Iran för hårda sanktioner. Också europeiska företag som handlar med Iran kommer att drabbas av USA:s sanktioner, har Trump sagt.

Jämfört med USA är Iran en liten marknad för europeiska företag och då är valet lätt.

EU förbereder sig nu för att försvara företag som handlar med Iran trots USA:s hot om sanktioner.

Men företagen tar det säkra för det osäkra, säger Niklas Bengtsson på Lloyds List Intelligence.

Framför allt är det företag inom olje- och energisektorn som drar sig ur affärer med Iran eller som aviserar att de snart kan göra det.

– Energi, olja gas. Det är en totalt global marknad så det går liksom att inte bli involverad med USA om man är på den marknaden, säger Niklas Bengtsson.