Malå sameförening tycker inte Nilagubben passar på Tjamstaberget

5:13 min

Malå Sameförening tycker att Nilagubben ska plockas bort eftersom träskulpturen bär fel samedräkt. Malå kommun vill utreda frågan innan man tar ett beslut om skulputurens framtid.

Nilagubben som står högst upp på Tjamstberget i snart 50 år bär en nordsamisk dräkt och inte skogsamisk dräkt. Därför ser Malå sameförening skulpturen som en del av statens politik.

– Det här en del av statens kolonisation. Skogssamerna skulle med pennans makt försvinna. Det skulle bara finnas samer i nordbyarna, de nordligaste och i fjällen. Den passar inte in här och kvinnor borde också synas lite mer, säger Monica Harr Sandström.

Trots att Malå sameförening vill att skulturen som är gjord av konstnären Bengt Jonsson, Norsjö, ska tas bort så har man inget förslag på vad som kan ersätta den.

– Man kan ju tänka sig om man gör en ny trägubbe eller någon annan form av konstverk där man visar den kulturen, säger Monica Harr Sandström.

Tidigare veckan togs Nilagubben upp under ett medborgarmöte i Malå. Från det mötet tog kommunen med sig många frågor.
– Egentligen så har vi varit där "kan vi ersätta med någonting annat?", "Vad skulle vet vara som är passande?" Det kom också upp det här med behålla eller restaurera. Och då har vi beslutat att titta på de som kom fram och göra en sammanställning, säger Malås kommunalråd Mikael Abrahamsson (S).

– Det finns två aspekter. Nilagubben som sådan är en sak. Men hur ska vi som kommun framställa skogsamerna eftersom vi är en samisk förvaltningskommun så är det övergripande kommunfullmäktige som ska fatta ett beslut, säger Mikael Abrahamsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio