Vattenrutschbana på Gustavsvik stängd efter senaste olyckan

1:55 min

Gustavsviksbadet vidtar nu åtgärder efter den allvarliga olycka som inträffade där för en vecka sedan.

Efter olyckan tillkallades ingen ambulans. Den skadade pojken, en utbytesstudent från Belgien, fick ta taxi till akuten på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men de kunde nog inte ha gjort en så mycket annorlunda bedömning, säger Jonas Sjöqvist som är anläggningschef på Gustavsviksbadet.

Enligt Jonas Sjöqvist var pojken vid medvetande efter olyckan och kunde stå och gå själv. Han hade ett jack i bakhuvudet som plåstrades om. Pojken hade till en början ont i ryggen, men det gick sen över.

Badhuset har en så kallad spineboard, det vill säga en ryggbräda. Den används på Gustavsvik när någon klagar över smärtor i nacke eller rygg, och rutinen är då också att ringa efter ambulans. 

– I det här fallet gjorde man en annan bedömning och i backspegeln kan man säga att det var olyckligt. Men jag kan knappast anklaga våra medarbetare för hur de i en given situation gör en bedömning. Där får vi lita på deras erfarenhet och kunskap, säger Jonas Sjöqvist.

Pojkens skador är inte livshotande. Men han kan fortfarande inte flyttas eller resa hem med sin mamma till Belgien, utan måste fortsätta vårdas på USÖ. Där har han opererats och fått in titanskruvar i ryggen då kotorna blev skadade. 

– Det här skulle jag vilja säga är, bortsett från drunkningstillbud, nog det allvarligaste tillbud vi haft som jag kan erinra mig, säger Jonas Sjöqvist.