Fler ungdomar ska besöka koncentrationsläger, för att lära sig om Förintelsen

2:16 min

Fler ungdomar ska få resa till Förintelsens minnesplatser, för att lära sig om historien. Regeringen satsar 15 miljoner kronor på detta.

Under andra världskriget dödade nazisterna sex miljoner judar, och andra människor. De dödade dem bland annat i olika koncentrationsläger. Det här kallas för Förintelsen.

Regeringens demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger att det är viktigt att unga får lära sig mer om den här delen av historien. Att besöka en minnesplats för Förintelsen gör att man förstår mer om vad rasism och antisemitism kan leda till.

Nu ger regeringen 15 miljoner kronor till ett projekt som ska pågå i tre år. Det är två organisationer som har hand om projektet. Organisationerna "Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA", och "Forum för levande historia". De ska se till att elever och lärare får utbildning, och att de får besöka någon av Förintelsens minnesplatser. Det är främst för elever som går i klass 9 på högstadiet.

Flera tusen svenska elever har rest på sådana här resor tidigare också. Men nu tycker regeringen att det är viktigt att ännu fler får göra det.

Regeringens demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte själv koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen när hon var tonåring. Hon säger att det påverkade henne väldigt starkt.