Mögel stoppar musikskola och fritidsgård

Det står nu helt klart att Källörskolan i Östhammar är alltför mögelskadad för att kunna användas. Tanken var att musikskolan och fritidsgården skulle flytta in.

Som vi berättade i förra veckan så har skolan mögelproblem och nu visar det sig att problemen är så stora att det inte går att använda lokalerna alls. Det här drabbar många ungdomar, det säger Dag Söderberg som är fritidschef i Östhammars kommun.

- Förra hösten hade vi mellan 30 och 40 ungdomar per kväll på fritidsgården. Var de nu ska ta vägen vet jag inte, säger han.

Tanken var alltså att musikskolan och fritidsgården skulle ha flyttat från Brunnskolan till Källörskolan i Östhammar eftersom Brunnskolan ska säljas till ett företag. Redan i april fick kommunen reda på att det fanns mögelsvamp i Källörskolan men det fick musikskolan veta först i förra veckan.

Efter att kommunen åter granskade den undersökning som gjorts av möglet i skolan så visar det sig alltså att problemen är så stora att skolan inte går att använda. Nu står alltså musikskolan och fritidsgården utan lokaler. På måndagseftermiddagen möttes musikskolan och kommunledningen för att försöka lösa lokalfrågan. När och var fritidsgården kan öppna är oklart.

- Tekniska kontoret bedömde först att problemen inte var så omfattande. Efter att ha tittat ytterligare så vet vi nu att det inte går att ha någon verksamhet i skolan, det säger Margareta Widén Berggren, socialdemokratiskt kommunalråd i Östhammar.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se