Ny rutt för flyktingar genom Bosnien

1:59 min

Bosnien har blivit ett nytt genomfartsland för flyktingar och migranter som vill till EU. Den senaste tiden har många kommit denna väg vilket oroar landets ledning alltmer.

En ny Balkanrutt kallas den redan - vägen som går via Albanien och Montenegro till Bosnien, där alltfler nu samlas i hopp om att ta sig vidare till Kroatien och därmed vara inne i EU.

I den bosniska huvudstaden Sarajevo står kupoltält på rader i en park centralt, människor står i kö till soppkök och enligt säkerhetsministern har det i maj handlat om 100 - 150 nya flyktingar och migranter varje dag.

– Vi vandrade i två dagar från Serbien hit till Bosnien, berättar en man på en video på Youtube. Hans mål är Tyskland. Många har varit i Serbien en tid, andra har kunnat flyga dit utan krav på visum.

Enligt den bosniska regeringen lyckas många migranter att faktiskt ta sig vidare. I mars sa säkerhetsministern att uppemot 50 000 migranter befann sig på väg någonstans mellan Grekland och Bosnien, som bara är ett genomfartsland.

En ny Balkanrutt kallas det. Den tidigare gick längre österut genom Makedonien och upp till Österrike, men den täpptes till för drygt två år sen. Österrike satte stopp för fler migranter och sen rullades det ut höga, rakbladsvassa taggtrådsrullar längs gränser söderut och gränsbevakningarna förstärktes.

EU kom i samma veva överens med Turkiet om att stoppa migrantbåtarna. Det har visserligen lett till att betydligt färre kommer, men flera hundra nya kommer varje vecka till de grekiska öarna. Och uppemot 60 000 människor fastnade i Grekland efter den överenskommelse. En del av dem rör sig norrut.