Invigning av ny rysk bro ses som skymf mot krimtatarer

1:46 min

I år är det 30 år sedan krimtatarerna för första gången lagligt tilläts komma tillbaka till Krim efter Stalins deportation 1944. Minnet av den brutala fördrivningen högtidlighålls varje år 18:e maj. Just i år påverkas dagen av en ny rysk bro, som oväntat invigdes före utsatt tid.

Ryske presidenten Vladimir Putin körde en orangefärgad Kamazlastbil över Kerchsundet på bron, som byggts mellan Ryssland och den annekterade Krimhalvön.

Bron skulle ha öppnats för biltrafik först i december, men invigdes oväntat i tisdags. Ukraina, EU och USA kritiserar bygget, som "lika regelvidrigt som den ryska annekteringen av halvön". Men särskilt hårt tar krimtatarerna det.

De var de hårdaste kritikerna av den ryska annekteringen i mars 2014 och har fått betala ett högt pris. Krimtatarernas eget parlament mejlis har förbjudits, en populär tv-kanal och lokala krimtatariska tidningar har tvingats i exil. Flera av de kritiska krimtatariska ledarna har antingen gripits eller tvingats lämna halvön.

18:e maj är årsdagen av Stalins dödliga deportationer av krimtatarerna och att bron invigdes så nära inpå tas som en skymf av krimtatarerna. Samme Stalin försökte också bygga en bro på 30-talet, liksom de tyska nazisterna under Andra Världskriget.

Krimannekteringen utlöste EU och USA:s sanktioner, de riktas mot affärsmän i Putins krets, som Arkady Rotenberg. Hans bolag byggde den 19 kilometer långa bron för 228 miljarder rubel, flera utländska byggbolag hoppade av bygget, på grund av sanktionerna.