Fikru Maru efter hemkomsten: Skulle inte klarat det utan min dotter

1:45 min

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har nu landat i Sverige - efter drygt fem år i etiopiskt fängelseförvar.

Tidigt på fredagsmorgonen var Fikru Maru åter på svensk mark.

– Det känns helt otroligt, säger han till Expressen. 

Fikru Marus advokat Hans Bagner säger till Ekot att Fikru Maru nu landat och att de ska träffas senare idag. 

– Det känns fantastisk bra, det är sista pusselbiten som är på plats. Det man hoppats på men kanske inte riktigt på allvar trott på, säger Hans Bagner till Ekot. 

Den tidigare fången befann sig ombord på ett flygplan från Etiopiens huvudstad Addis Abeba som landade på Arlanda flygplats vid halv sju-tiden på fredagsmorgonen, enligt Expressen.

– Det var svårt att förstå, jag litade inte på dem förrän jag faktiskt hamnade på flyget och det lyfte, säger han till tidningen.

Hans dotter Emy Maru säger att hon plötsligt ringdes upp och fick beskedet att pappan hade frigivits, och att han nu stod ute på gatan och behövde plockas upp.

– Det har bara varit ett långt dygn sedan det hände, och det är nu det känns på riktigt för nu är vi hemma, säger hon till Expressen.

På frågan vad hon mest har saknat under de senaste åren svarar hon:

– Att ha honom här bredvid mig. Inga handbojor, inga fula gula kläder, inga rättssalar, inga galler, inga råttor. Nu ska vi hem och festa hela helgen!

Fikru Maru säger att han inte är beredd att leva ett pensionärsliv.

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan har jag lite planer. Jag har så mycket material och grejer jag ska skriva ner, säger han.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013 men släpptes från fängelset i tisdags.

Till en början var han misstänkt för mutbrott men det ändrades senare terroristbrott.

I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset som han hölls i under tiden som han misstänktes för mutbrott.