Varningar och risker i hela Sverige

1:36 min

Vårvärmen har medfört både översvämningar och risk för bränder. Nu utfärdar SMHI varningar i nästan hela landet.

– Det är inte helt vanligt att det är så här många varningar utfärdade samtidigt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I södra Sverige har den torra och varma våren lett till ökad risk för skogsbränder, och längre norrut är det risk för gräsbränder, där det torra fjolårsgräset ännu inte ersatts av nytt gräs.

Vårfloden skapar höga vattenflöden i södra Svealand och hela Norrland. I Norrland finns klass 1-, klass 2- och klass 3-varningar. Den högsta av dem, klass 3, är varningar som utfärdas i snitt var femtionde år. Just den varningen gäller specifikt för Röströmsälven/Näsån i södra Jämtland.

Dessutom har det varit kulingvarning i östra Östersjön. Sammantaget finns risker och varningar i nästan hela landet. De enda platser där det inte varnas för något just nu är Härjedalsfjällen, Dalafjällen, Örebro län och inre Dalsland.

- Det är fullt här på vår varningssida, säger Sofia Söderberg.

Vad gäller översvämningarna finns ändå några ljusglimtar. Förutom Vindelälven och Piteälven som fortfarande kan stiga något ser vattennivåerna ut att sjunka framöver.

Värmen och solen förväntas hålla i sig vilket innebär fortsatt hög risk för gräsbränder tills det färska gräset växt till sig. Ska man elda är det därför viktigt att ta det försiktigt och ta reda på vad som gäller, lokala eldningsförbud kan förekomma.