FILMFESTIVALEN I CANNES

Blockchain – framtidens finansieringsmodell för film?

4:06 min

Förutom filmvisningar så är det ju också en hel del affärer på filmfestivalen i Cannes. Årets hetaste ämne var blockchain.

Blockchain, eller blockkedjor, är tekniken som ligger bakom så kallade alternativa valutor – kryptovalutor som till exempel Bitcoin – som det ju talats mycket om de senaste månaderna. 

Nu är det många som tror att samma teknik kan användas inom filmbranschen på olika sätt. Systemet med en slags digital bokföring, där alla som är involverade i betalningskedjan kan spåra och se alla transaktioner som görs. Bland annat tror man att det ska kunna användas inom bland annat filmfinansiering – så kallad crowdfunding – sajter där allmänheten tillsammans samlar in pengar för ett projekt.  Transparensen inom blockkedjan ska förhindra att folk blir lurade.

Och det finns också svenska företag som sysslar med det här. Sam Klebanov, från företaget Cinezen Blockchained Entertainment, vill använda tekniken för att starta en stor filmuthyrningssajt på nätet. Fylld med virtuella videobutiker som ska kunna erbjuda ett mer mångsidigt utbud än dagens strömingstjänster.

– Vi vill skapa igen den decentraliserade världen av oberoende videoaffärer. Att alla kan bli affärägare, att alla kan bli videodistributörer och på det viset kan olika filmer hitta sin plats i olika affärer, säger Sam Klebanov.

Just nu koncentrerar sig Sam Klebanov på att få tag i filmer som kan visas på företagets sajt. Och han siktar in sig på filmer som annars inte finns tillgängliga i Sverige, eftersom ingen av de vanliga distributörerna är intresserade. Som till exempel filmer som språkliga minoriteter vill se, men som oftast inte finns tillgängliga genom vanliga distributörer.

– Det finns massor av bra filmer, men som inte existerar för svenska konsumenter på grund av att distributörerna inte köpte in dem. Samma situation råder i alla länder. Vi bygger en lösning att alla som äger filmer kan öppna sina rättigheter för hela världen. Blockchain garanterar att de kan se alla transaktioner. 

Tanken är att de som äger rättigheterna på egen hand kan hyra ut filmerna på sajterna, och genast får betalt – snarare än att vänta på en redovisning i slutet av året.

Men affärsidén bakom Cinezen går också ut på att de ska starta just en egen valuta, som alla betalningar sker i. Både för kunder och rättighetsinnehavare.

På det sättet öppnar man förstås också upp för spekulation, de som köper valutan tidigt i företagets verksamhet, kan kanske sedan sälja med vinst.

Sam Klebanov är medveten om att kryptovalutorna och blockkedjemetoden har dåligt rykte, men säger att det i grunden ju bara är en teknik – som kan användas till både bra och dåliga saker.

– Man kan använda det till olika ändamål. Använder man till skumma ändamål blir det skumt. Men man kan också använda teknologin för rumsrena ändamål. Som i vårt fall använder vi den för att tillgängliggöra all film för publiken, säger Sam Klebanov från Cinezen.