Milad Alami: Jag ville inte göra en politisk film

12 min

Svensk-danska filmen "Charmören" har fått kritikerna på fall. I P1 Kultur berättar regissören Milad Alami mer om filmen.

Det är en något utpumpad regissör som gästar studion i Malmö. Filmpremiär har skett i två olika länder.

– Det var premiär i Sverige i måndags och i onsdags i Danmark. Jag var nervös på olika sätt. I Sverige var vänner och familj där. I Danmark var det mycket branschfolk och alla som jobbat med filmen. Två olika sorters stämningar, säger Milad Alami.

Filmen "Charmören" utspelar sig i Danmark. Esmail, kommer från Iran och hotas med att kastas ut från landet. Hans enda hopp är att hitta någon som vill gifta sig med honom, och att han på det sättet kan få uppehållstillstånd. Men tiden börjar rinna ut.

– När vi snackade om idén i början var jag tydlig med att jag inte ville göra en politisk film. När man pratar om flyktingar och deras situationen hamnar man i en politisk diskussion. Jag tänkte: Kan man inte behandla honom som en människa och tänka mer på hur det påverkar psykologiskt. Det var den ingången vi hade, men alla kan identifiera sig med honom. Jag tycker att vi lyckades, för man ser inte en flykting. Man tänkte inte på det politiska, man tänker på det mänskliga.

 Jag har förstått att den här filmen började med att du och din medförfattare, Ingeborg Topsö satt och skissade på huvudrollsinnehavaren – Esmail. Stämmer det?

– Jag hade skrivit och regisserat ett par karaktärsdrivna kortfilmer. Handlade om folk som dolde någonting. Vi började snacka om man kunde berätta en historia där huvudpersonen är ett mysterium. Då kom Esmail fram, säger Milad Alami.

Milad Alami har gått på Danska filmskolan och det är främst en dansk produktion, även om regissören och huvudrollsinnehavaren är svenskar. Anledningen till att Milad Alami gör film i Danmark bor till största del för att det är där han har sitt nätverk.

– Jag har många vänner från min klass. Så en anledningen är det danska kontaktnätet. De som vi har gått i skola med vill vi göra film med. Jag tror inte att det beror på att det är svårt att komma in i branschen. Jag har känt att den danska branschen är mindre och känns mer intim. Svenska känns större och det är svårare att hålla koll på folk. Men det kan ha att göra med att jag inte bor där.

"Charmören" är en film som drivs av Ardalan Esmaili som spelar Esmail. Men arbetet för att hitta honom var inte särskilt enkelt.

– Vi började med att provfilma över hundra stycken. Det var så himla viktigt att det blev rätt. Lyckades han inte gestalta trovärdigt så skulle allt falla. Jag har känt Ardalan sen han var liten och jag nämnde den här filmen för honom. Vid en tidpunkt ändrade vi en avgörande roll i manuset, att han inte behövde prata perfekt danska. Det öppnade upp att man kunde ta in folk från Sverige. Det blev tydligt att Ardalan var perfekt. Han har en skörhet, sensibilitet och ett mörker.

Det svåraste med att göra den här filmen?

– Jag tror att det tuffaste var att det var så himla svårt att göra den. Det är en film som balanserar på om det är möjligt att lämna ut information till publiken utan att det blir  tråkigt. Det var med mig hela tiden. Hur mycket ska jag avslöja? Hur mycket ska jag hålla tillbaka? Det var utan tvekan det svåraste.