Malmö

Så ska ungdomar lära sig mer om kvinnlig omskärelse

4:10 min

En somalisk förening i Malmö vill förbättra kontakten mellan vården och omskurna kvinnor och tjejer. Första steget är samtal med ungdomar om sexualitet och sexuell hälsa.

– Jag var intresserad att lära mig nya saker om sex, och hur det fungerar mellan män och kvinnor, säger Zarah, en av ungdomarna som varit med i samtalsgruppen.
 
Är det frågor som du inte har pratat så mycket med andra om tidigare?
 
 – Ja, omskärelse till exempel. 

Vi tyckte att det var härligt att prata om allt möjligt. Jag kunde ingenting om sexualitet och sånt. Det var faktiskt nice att lära sig nya saker.

Föreningen Onkod kvinnor och ungdom har fått pengar av länsstyrelsen till pilotprojektet Knyta band. Samtalsgrupperna med ungdomar är första steget, och förhoppningen är att sedan kunna gå vidare och även arbeta med vården.
 
– Det finns ett glapp mellan målgruppen och vården, och tanken är att möta varandra. Vården jobbar på ett sätt, och målgruppen är mest rädd och vågar inte söka hjälp, säger Zahra Abdi, som jobbar med projektet i föreningen.

– Ur ett forskningsperspektiv har man sett att både äldre kvinnor och yngre tjejer kan vara lite rädda för att komma i kontakt med vården eller till exempel ungdomsmottagningen. Man undrar hur bemötandet kommer att bli, säger Camilla Larsson, doktorand som forskar om sexuell hälsa bland unga somaliska tjejer vid Malmö och Uppsala universitet. 

Sjuksköterskan Anna Hart är också med i projektet.
 
– Jag tror att det finns en rädsla för socialtjänsten, eftersom det är olagligt i Sverige, och minsta lilla oro ska leda till anmälning, så det påverkar också, säger hon.

Zahra Abdi säger det är viktigt att prata om kvinnlig omskärelse, eftersom det kan medföra problem för kvinnor och tjejer vid till exempel förlossning, menstruation och sex.

De här människorna behöver verkligen kunna få hjälp, och därför är det viktigt att prata om det här.

Enligt ungdomarna i samtalsgruppen diskuteras inte kvinnlig omskärelse i Somalia. Ali säger att han därför lärt sig mycket. 
 
– Man fick höra att det är riktigt farligt för kvinnorna och att det kan bli problem för dem. Det är sådant som man inte visste innan, säger han.
 
Zarah säger att det nu skulle kännas enklare att vända sig till vården. 
 
– Det är lite okej nu. Innan var det lite svårare, och man skämdes och så, säger hon.