TIBRO

Tibrobyggen kände till brister – vidtog inga åtgärder

2:06 min

Fastighetsägaren, det kommunala Tibrobyggen, hade fått information om vissa brister i brandskyddet men vidtog inga åtgärder, enligt Räddningstjänstens olycksundersökning.

Som P4 Skaraborg rapporterat tidigare så fanns en del brister i brandskyddet vid branden på äldreboendet Allégården i Tibro, det här visar Räddningstjänsten Östra Skaraborgs olycksundersökning.

Av olycksundersökningen framgår att en brandkonsult vid en kontroll förra året ifrågasatte de brandceller som fanns på en ritning men som inte existerade i verkligheten. Konsulten uppmanade fastighetsägaren att göra en utredning. Men det gjordes aldrig.

– Det har väl fallit mellan stolarna helt enkelt, jag har inget bra svar på det. Vi har pratat om det här att får man ålägganden eller sådana här besiktningsanmärkningar så bör de ju utföras också. Som sagt var, det är ju inte det som det står och faller med branden eller rökutvecklingen utan det är ju på flera faktorer som det berodde att det gick in i lägenheterna så starkt, säger Claes Jägevall, liberal kommunpolitiker i Tibro och VD för Tibrobyggen.

Att tätningen in till ett par lägenheter var bristfällig visste inte fastighetsägaren om.