Många riskerar körförbud när nya besiktningsregler införs

2:01 min

Tusentals fordon riskerar körförbud när de nya besiktningsreglerna införs 20 maj. Därför håller flera bilbesiktningar extraöppet under helgen.

Enligt statistik från Transportstyrelsen har över 3 400 av de 8 936 fordon som riskerar körförbud i maj ännu inte besiktats i Värmland län. 

– Jag hoppas att de kommer under helgen men några kommer nog tyvärr få körförbud, säger Christer Larsson, affärsområdeschef på Opus Bilprovning.

Det införs också kontrollbesiktning av A-traktorer. I länet finns det 899 sådana som måste besiktigas i maj, annars får de körförbud.

Även för gasdrivna bilar gäller nya besiktningsregler. Det måste vara gas i tanken och ett intyg på att en kontroll gjorts av gastanken krävs. Eller att tankarna friläggs så att kontrollen kan göras på plats på besikningen. Om inte detta genomförs blir bilen underkänd.

– Jag tror inte att folk är medvetna om detta för det är helt nytt, säger Christer Larsson.

Markus Johansson är en av dem som åkt in med sin bil till bilbesiktningen. Men att det blir nya regler var inget han hade koll på.

– Nej, det hade jag inte så det var ju tur att det blev innan det, säger Markus Johansson.

Bättre koll hade Elias Trugge.

 – Det har jag koll på. Det har stått mycket om det i tidningar så jag tror att de flesta har koll, säger han.

Vad var det som gjorde att just du hade koll?

– Det var min morfar som påminde mig, säger Elias Trugge.

Det här gäller:
Med de nya besiktningsreglerna upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.
  • A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.
    (Källa: Transportstyrelsen)