KRÖNIKA

SVT, SR och Mittmedia gör gemensam valsatsning

Nu gör vi #rättvisvård – för att ge dig som väljare den bästa vårddebatten. Ett gemensamt initiativ av ÖP, LT, P4 Jämtland och SVT Nyheter Jämtland.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

När du blir sjuk förväntar du dig bästa tänkbara sjukvård. Så tänker vi nog alla, oavsett var vi bor.

I Jämtlands län ställs vårdfrågan på sin spets i valrörelsen. Vi har en åldrande befolkning, avstånden är långa och det är svårt att rekrytera personal till sjukvården.

Regionens samlade ekonomiska underskott är över en miljard och politikerna har begärt hjälp av regeringen för att klara vad de kallar ”den krisande vården”.

Väljarna förtjänar raka svar från de makthavare som har det yttersta ansvaret för sjukvården i hela landet.

Därför startar SVT Jämtland, P4 Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten från Mittmedia en gemensam valsatsning under hashtaggen #rättvisvård.

För två år sedan gjorde vi tillsammans #rättvistäckning – en uppmärksammad livesänd debatt i Strömsund - för att belysa bristerna i utbyggnaden av bredband och mobilnätet. Det var precis som vården en fråga som delvis handlar om motsättningarna mellan stad och land.

Sjukvården är en av frågorna som rankas allra högst när det gäller att få svar av politikerna. Vi samarbetar för att ge alla väljare de bästa förutsättningarna att göra ett välgrundat val i september.

I en livesänd radio- och TV-debatt i Östersund den 22 augusti ställs vårdfrågorna med Region Jämtland-Härjedalen som exempel i blixtbelysning. Patienter, vårdpersonal och lokala politiker möter experter och riksdagspartiernas ledande företrädare med ansvar för sjukvårdspolitiken.

Vi ska se till att medborgarna får politikernas svar på frågor om framtiden för sjukvården.

Valdebatten kommer att sändas direkt på våra tillgängliga plattformar och kanaler av SVT, Sveriges Radio, Östersunds-Posten, Länstidningen och på flera av Mittmedias nyhetssajter.

#Rättvisvård är ett samarbete mellan våra nyhetsredaktioner i Jämtlands län. Genom att gå ihop lyfter vi en viktig valfråga från det lokala till det nationella.

Vi är övertygade om att frågorna engagerar väljare både i Jämtlands län och i hela landet.

Varje redaktion fortsätter att specialgranska sjukvården inför valet. Var och en står för sin egen journalistik men allt samlas under den gemensamma hashtaggen #rättvisvård.

Frågan är: Hur vill politikerna att framtidens sjukvård ska se ut? Går det att uppnå rättvis vård?

Camilla Wahlman

Redaktionschef SVT Nyheter Jämtland

Ricky Karström

Kanalchef P4 Jämtland

Daniel Hansson

Chefredaktör Länstidningen

Hans Lindeberg

Chefredaktör Östersunds-Posten