Veckans färsking vecka 21 2018

Johan Airijoki tar tag i svåra känslomässiga ämnen

4:09 min

I glappet mellan turné med Malmfältets Rockklubb, och jobb i gruvan skapade Johan Airijoki senaste album Blyg viol där Veckans Färsking Tyst gråt återfinns.

Under förra sommaren var jag och mitt band ute på turné runt om i landet. Jag kom hem i september. Det fanns inga gruvjobb för tillfället. Från att ha stått på scener och känt att jag gjorde något värdefullt var jag helt plötsligt en 36-årig arbetslös man i Gällivare. Men istället för att ägna mig åt självförakt satte jag igång med att skriva låtar och bara se vad som kom till mig. Jag tror att det är det mest personliga jag har gjort hittills, berättar Johan.

Johan räds aldrig att ta tag i svåra känslomässiga ämnen i sina texter, vilket är ytterst påtagligt i Tyst gråt. Och precis som Po Tidholm i sin journalistisk, problematiserar och lyfter Johan i sin musik hur det är att leva i perifirin – ”där det inte ens finns en musikscen”, som han själv beskriver det.

Självklart har många musiker och textförfattare innan Johan tagit sig an ämnet stad/landsbygd tidigare, men styrkan i Johans musik är att han gör inte glesbygdsproblematiken generell, utan sätter in den i en tydlig platsnära kontext. Vilket gör det ännu mer starkt och nära.

Johan berättar själv om låten Tyst gråt:

– På landsbygden är det vanligt att kvinnor i högre grad utbildar sig och lämnar de små orterna de växte upp i. Männen blir kvar, går runt i varselkläder och bygger vidare på de gruvhål och kalhyggen som deras fäder påbörjat. Här växer ett avstånd fram. Tyst gråt är en rätt svart låt men det finns ändå en hoppfullhet då mannen i texten reflekterar kring hur hans sociala arv har format honom.

Musik rör sig mellan rock, pop och blues med jazziga influenser här och där. Det känns som om Johan rör sig fritt under sitt musikskapande och låter intuitionen och uttryck styra, snarare än en förutsedd musikalisk idé. Men utan att någonsin tappa sin egna unika särprägel och identitet.

Johan är bra på skiva, men det är i slutändan när du upplever honom och hans musik live som det verkligen kniper till i hjärtat och berör på djupet. Med ett fantastiskt minspel, talande kroppspåk, personliga texter och mellansnack trollbinder Johan Airijoki sin publik. Som tur är spelar Johan mycket live också – kolla gärna upp var ni kan se honom i sommar. Eller varför inte redan på torsdag under finalen av P4 Nästa där han är gästartist?!