Regeringen: Fler kvinnor ska in i byggbranschen

4:15 min

Regeringen har satt upp mål för att få in fler kvinnor i byggbranschen, en fjärdedel av nyanställda i bygg och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast 2030.

En som är på väg in i branschen är Therese Gauffin som fått en lärlingsplats på en VVS-firma och det här är lite unikt: hon är den första kvinnan som fått ett lärlingskontrakt som går på VVS och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet. Men själv håller hon inte med.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Jag tycker att jag är som vem som helst. Sedan att jag har valt det här yrket gör inte mig unik, det är bara jag, säger Therese Gauffin.

Regeringen har satt upp mål för att få in fler kvinnor i byggbranschen, en fjärdedel av nyanställda i bygg och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast 2030. En av anledningarna till att det är brist på kvinnor inom byggbranschen tror Therese Gauffin beror på att det är ett väldigt fysiskt arbete.

 – Det är lite mer styrka som behövs kanske än om man är på ett kontor. Jag tror att det är det som gör att många inte vill, säger Therese Gauffin.

På arbetsplatsen har hon inte märkt av skillnaden att det är få kvinnor men i klassen däremot så var det skillnad.

– Ja, det har varit lite speciellt. Killarna i klassen har väl inte varit vana vid att ha en tjej i klassen. Sedan är de väl inte riktigt jättemogna, så de har ju varit lite jobbiga, säger Therese Gauffin.