Riksdagsman vill att regeringen bojkottar VM

1:38 min

Den svenska regeringen borde bojkotta sommarens fotbolls-VM i Ryssland, anser den värmländske riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M). Flera andra värmländska ledamöter är inne på samma linje.

Bakgrunden är bland annat giftattacken mot en rysk ex-spion i Storbritannien.

– Jag tycker att man ska markera och säga att man avstår deltagande från den svenska regeringens sida, på grund av det sätt Ryssland har betett sig. Nu senast med Sergej Skripal och attacken i Storbritannien som har tydliga kopplingar till ryska staten. Men också för den illegala annekteringen Krim i Ukraina och även tidigare kriget i Georgien, och mycket annat som sker på hemmaplan i Ryssland, säger Christian Holm Barenfeld.

Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal i våras, något som från ryskt håll har viftats bort som nonsens.

Utöver att utvisa ryska diplomater har britterna också meddelat att ingen minister eller kunglighet ska åka till fotbolls-VM i Ryssland.

Nyligen uppmanade också ett 50-tal EU-parlamentariker alla EU-länder att göra likadant.

Den formen av symbolpolitik tror jag inte på nåt sätt påverkar Putin"

Av de värmländska riksdagsledamöter som har svarat på P4 Värmlands enkät vill även Christian Holm Barenfelds partikamrat Pål Jonson att statsråden ska avstå resa till VM, som en markering mot Ryssland. Han vill också att man diskuterar en gemensam markering med övriga Norden och EU.

Håkan Svenneling (V) skriver att "det är ytterst tveksamt" om man från regeringen eller hovet ska delta i något arrangemang under fotbolls-VM.

Socialdemokraterna Gunilla Svantorp och Eva-Lena Gustavsson anser att man bör fundera över om det kan vara rimligt med en politisk bojkott. Deras partikamrat Lars Mejern Larsson är mer skeptisk:

– Svensk utrikespolitik har alltid präglats av dialog och jag har svårt att se att regeringen skulle ändra detta förhållningssätt just i samband med fotbolls-VM, skriver han.

Stina Bergström (MP) svarar nej på frågan om regeringen borde bojkotta VM. Däremot kan det väcka uppmärksamhet om idrottsmännen visar att de tar ställning, tror hon.

Kristdemokraternas värmländska toppkandidat till riksdagen, Kjell-Arne Ottosson, är skeptisk till idén om VM-bojkott. Liksom Liberalernas toppnamn Arman Teimouri.

– Den formen av symbolpolitik tror jag inte på nåt sätt påverkar Putin, skriver Kjell-Arne Ottosson, som tycker att man ska låta idrotten stå i fokus.

– Bojkott kan i vissa fall vara ett starkt politiskt verktyg, men jag tror inte det fungerar under ett sportevenemang. Däremot tycker jag att Sveriges regering ska våga markera genom kritiska uttalande gentemot exempelvis FIFA och andra internationella idrottsförbund när de bidrar till människorättskränkningar inför stora mästerskap, skriver Arman Teimouri.

Viktigt med politiska markeringar från regeringar i demokratiska länder."

Men Christian Holm Barenfeld tror att en politisk bojkott skulle ha betydelse.

– Det är viktigt med politiska markeringar från regeringar i demokratiska länder, säger han.

Svenska idrottsministern Annika Strandhäll, socialdemokrat, har tidigare också uttalat sig om att hon tvekar kring VM. Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare har sagt att Löfven inte åker till VM, men att det inte är något politiskt statement.