Massiv kritik efter Ringholms uttalande

Uppdaterad 05:45
Vice statsminister Bosse Ringholm kallade polisen slö i samband med en intervju i TV 4 om den illegala spelindustrin. Han har bett om ursäkt, men kritiken är massiv.

Uttalandet bandades när Bosse Ringholm inte hade stängt av telefonen efter en intervju där han hade sagt att polisen gör allt den kan för att få bukt med den illegala spelmarknaden.

”Så jävla slöa”
Efter intervjun hörs Ringholm däremot hävda att polisen är slö som inte går in och kontrollerar illegala spelmaskiner. Bosse Ringholm hörs också beskriva en speciell polis som en idiot.

– Men det är alltså en idiot till polis som är anställd någonstans i polisorganisationen, i Stockholm, som istället för att jaga de här och sätta åt dem, sitter och spekulerar och ringer media och för vidare uppgifter som han inte kan bekräfta.

– Ingen vet ju hur många det är! Jag kan ju se om du går in hos en tobakist i Stockholm här. Många har ju ett draperi och försök komma bakom det draperiet så får du se vad som står där. Där står oftast en illegal spelmaskin. Det är ju inte svårare för kvarterspolisen att gå in och kolla det, men det gör de inte. De är så jävla slöa!

Glömde slå av telefonen
TV 4 intervjuade Ringholm i samband med ett inslag om illegala spelautomater och i den officiella intervjun säger han att han förutsätter att polisen gör sitt arbete och försöker få fatt i dem som har förbjudna automater.

Men när intervjun är färdig så glömmer Ringholm att slå av telefonen och då ger han i ett samtal med en medarbetare en annan bild av hur han ser på den svenska polisens arbete och då framförallt kvarterspolisen som han säger är ”så djävla slöa”.

Det är en två minuter lång sekvens där Bosse Ringholm refererar till en doktorsavhandling som enligt honom kommit fram till att den svenska polisen inte vidtar några åtgärder för att de själva är för rädda att råka illa ut.

En medarbetare i rummet bryter så in i samtalet: Jag kan förstå att polisen prioriterar till exempel lägenhetsinbrott framför det där.

– De prioriterar inte lägenhetsbrott över huvud taget.

Medarbetaren: Nej, det gör de inte. De gör ju ingenting vid polisen, man kan bli både mördad och...

– Nej, de prioriterar att inte göra någonting, för då gör de inget fel!

Persson förvånad
Jan Karlsen som är ordförande i Svenska polisförbundet reagerar på Ringholms uttalande.

– Jag hoppas att det inte är fler i regeringen som delar den här synen utan att det är Bosse Ringholm själv som står för det. Jag vill poängtera att poliser varken är idioter eller slöa.

Statsminister Göran Persson vill inte kommentera Bosse Ringholms uttalande på band men säger via sin pressekreterare:

– Jag är förvånad över Bosse Ringholms sätt att uttrycka sig med tanke på hur kontrollerad han är i andra sammanhang. Jag noterar att han bett om ursäkt. Det var nödvändigt. Jag förutsätter också att han gör det direkt till de berörda poliserna.

Och det har också Bosse Ringholm gjort.

– De här kraftuttrycken jag har använt är inte försvarbara utan dom ber jag om ursäkt för. Har det skadat och skymfat poliser och poliskåren så ber jag om ursäkt för det.

Får det här dig att fundera över din situation i regeringen?

– Om man har gjort den här typen av uttalande har man naturligtvis skäl att värdera vad man har gjort och jag har vänt mig till Polisförbundets ordförande och bett om ursäkt för de uttryck jag använt mig av. Jag är också beredd att förklara men inte försvara de uttryck som jag har använt mig av.

Men du anser inte att du behöver avgå för detta?

– Nej, jag tycker inte att det är en direkt följd av ett sådant uttalande, säger Bosse Ringholm.

Rikspolischefen Stefan Strömberg vill inte kommentera Bosse Ringholm men ska diskutera det med justitieminister Thomas Bodström under tisdagen. Men han anser att poliserna inte ska känna sig nedtryckta av vice statsministerns uttalande.

– Poliserna ska gå till sitt arbete i förvissningen om att jag som rikspolischef, och jag tror även justitieministern, känner ett stort förtroende för deras arbete.

Men den vice statsministern känner inte det förtroendet?

– Vice statsministern har inte polisen som sitt ansvarsområde, det har justitieministern och jag. Och jag säger att de har anledning att känna sig stolta och nöjda när de går till arbetet, säger Stefan Stömberg.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se