22a skolskjutningen det här året

2:32 min

Nio elever och en lärare uppges nu ha dödats sedan en elev öppnat eld inne i skolan.

– Jag hörde flera höga smällar, men jag förstod först inte vad det var - men när jag sedan hörde skrik - då förstod jag - det berättar en av skolans elever för lokala journalister.

Minst tio människor ska ha dödats när en 17-årig skolelev riktade dödliga skott mot elever och lärare inne på en gymnasieskola i Santa Fe, i amerikanska Texas.  Ytterligare ett tiotal personer uppges vara skadade - däribland en polis.


Vittnen berättar att de första skotten avlossades i en bildsal. I samband med de första skotten - ska ett brandlarm ha brutit ut vilket gjorde att många av de drygt 1 000 elever flydde skolbyggnaden i panik.

Lärarna på skolan uppmanade elever att springa, berättar en av skolans elever.
 
Larmet om skolskjutningen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan.

Enligt polisen finns uppgifter om att skytten hade planerat dådet och ytterligare en eller två personer uppges vara intressanta för utredningen.
En rad hemmagjorda sprängladdningar har hittats på skolområdet och på ytterligare platser i närheten.

Den misstänkta gärningsmannen, en 17-årig elev på skolan, har gripits. Polisen uppger att de vapen som skytten använt, ett hagelgevär och en pistol, ska ha tillhört den 17-åriga elevens far.

Dådet sker bara tre månader efter massakern i Parkland, Florida, då 17 personer sköts ihjäl.

Skolskjutning i Texas var den 22a skolskjutningen under årets första fem månader.

Delstatens republikanske senator Ted Cruz, sa vid en presskonferens - att Texas återigen har sett ondskans ansikte, och han refererade bland annat till en masskjutning i en kyrka för ett halvår sen.


Cruz som har profilerat sig tydligt mot striktare vapenlagar och står vapenlobbyn NRA nära. Dagens dåd kommer att spä på den debatt som började efter skolskjutningen i Florida tidigare i år och frågan om USAs vapenlagar ser ut att bli en mycket viktig valfråga inför Mellanårsvalet i höst.