Felaktiga asylbesked i Tyskland pressar minister

2:17 min

Tysklands inrikesminister har hamnat i blåsväder sedan omfattande fusk med asylbesked har avslöjats vid migrationsmyndighetens kontor i Bremen. Horst Seehofer, som länge hörde till Angela Merkels hårdaste kritiker i flyktingsammanhang blir nu själv beskylld för att inte kunna hantera frågan som han har fått ansvar för i regeringen.

 – För mig vore en utredningskommission inget hot. Det är inrikesministerns kommentar på kritiken mot honom och kraven på en parlamentarisk utredning av händelserna i Bremen.

På migrationsmyndighetens Bremen-kontor ska minst 1.200 personer under tre års tid ha beviljats asyl utan att ha rätt till det. Åklagare utreder brottsmisstankar om en organiserad verksamhet, i samarbete mellan kontorschefen och jurister.

Efter en första intern granskning meddelade högsta chefen för migrationsmyndigheten i fredags att alla positiva asylbesked som fattats på det lokala kontoret sedan år 2000 ska granskas på nytt. Det handlar om 18 000 ärenden.

Innan Horst Seehofer blev inrikesminister utmärkte han sig med hårda angrepp på förbundskanslern och flyktingpolitiken, trots att deras partier betecknar sig som syskon i en kristdemokratisk partiunion. Nu har han själv ansvar för den omstridda myndigheten och trots att oegentligheterna i Bremen skedde under hans föregångares tid, klandras Seehofer för att inte ha agerat tillräckligt snabbt efter att de uppdagades.

Han tillträdde sin post med löften om att begränsa antalet asylsökande, snabba upp asylprocesserna och skynda på avvisningar. Det ses också mot bakgrund av att Seehofers parti, de bayerska kristdemokraterna CSU, riskerar att förlora sin egen majoritet i det bayerska i delstatsvalet i höst. Med Alternativ för Tyskland hotas CSUs särställning för första gången på allvar av ett parti ännu längre ut på högerkanten.

Med den senaste oredan i hans domän som inrikesminister, ifrågasätts Seehofers trovärdighet som tuffing i den nationella flyktingpolitiken och det spekuleras redan om vilken belastning det kan att innebära i Bayern, som för honom och hans parti alltid kommer först.

Just därför skulle en utredningskommission passa bra. Det signalerar en beredskap till öppenhet samtidigt som befarade avslöjanden om ytterligare problem skulle dröjer till efter Bayern-valet i oktober om det blir en långvarig utredning.