Politik och bojkotter vanliga under VM-historien

6:37 min

I flera länder diskuteras just nu politiska bojkotter mot sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Och politik och bojkotter har förekommit i VM även förr. P4 Värmland gör en djupdykning i VM-historien.

Efter giftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal i våras har Storbritannien, utöver utvisning av ryska diplomater, även meddelat att ingen minister eller kunglighet ska åka till VM. Ett 50-tal EU-parlamentariker har också gått ut och uppmanat EU-ländernas regeringar att bojkotta VM.

Anklagelserna om att Ryssland skulle ligga bakom giftattacken har avfärdats som nonsens från ryskt håll.

Men politiska kontroverser och bojkotter är inget nytt när det gäller fotbolls-VM. P4 Värmlands djupdykning i VM-historien tar bland annat upp VM 1934 i Mussolinis fascistiska Italien, den afrikanska bojkotten av VM i England 1966 och mästerskapet i militärjuntans Argentina 1978.

Andra lyssningstips är sportdokumentären i P3, som gjordes för några år sedan, om just Argentina-VM. Bland annat om händelsen där värmländske anfallsstjärnan Ralf Edström blev bortförd och förhörd av beväpnade män. Samt BBC:s radiodokumentär om den afrikanska bojkotten 1966.

P4 Värmland fortsätter att ladda upp inför VM genom att, med Radioarkivets hjälp, minnas ögonblick och fenomen ur VM-historien. Vad vill du att vi pratar om nästa gång? Mejla ditt förslag till p4varmland@sverigesradio.se eller skriv till P4 Värmland i sociala medier.