Arvidsson tvåmålsskytt – Sverige till final

1:25 min

Viktor Arvidsson, från Kusmark i Skellefteå kommun, gjorde två mål när Sverige krossade USA i VM-semifinalen.

VM-semifinal:
Sverige–USA 6–0
(1–0, 3–0, 2–0)

Det var USA som inledde dagens VM-semifinal klart bäst. De skapade flera heta chanser i den första perioden, men målvakten Anders Nilsson storspelade och gjorde flera högkvalificerade räddningar.

– Det var en skön match. Jag kom in i det på en gång. USA satsade på ganska hårt från start. Jag fick känna på pucken på en gång, sen rullade det på, säger Nilsson till Radiosporten.

Och efter en snabb spelvädnning kunde Sverige även ta ledning med 1–0 genom Nashville-spelaren Viktor Arvidsson med drygt fem minuter kvar av den första perioden.

Men det var i den andra perioden som avgörandet kom. Sju minuter in i perioden, i numerärt underläge, kontrade Mikael Backlund, tacklades omkull av en back i samband med avslutet. Backen åkte samtidigt in i målvakten vilket gjorde att Magnus Pääjärvi kunde sätta returen!

Två minuter senare fick USA:s Johnny Gaudreau fullständigt hjärnsläpp när han, likt ett basebollslag, slog Hampus Lindholm med klubban i ryggen och visades ut i två minuter.

Det tackade Sverige för, och gjorde läckert via Patric Hörnqvist 3–0 i det efterföljande powerplay-spelet. Och blott 11 sekunder senare kom även 4–0, då målvakten Keith Kinklaid enkelt släppte in Mattias Janmarks avslut.

Matchen slutade till slut 6–0 – trots att USA vann skotten med hela 41–20.

– Hade lagen bytt målvakter så tror jag att USA hade stått som det segrande laget, säger Radiosportens expert Challe Berglund.

I final ställs Sverige mot vinnaren i matchen mellan Kanada och Schweiz.

– Det spelar ingen roll vilka vi får möta, man måste vinna mot alla för att förtjäna ett guld. Bara vi gör det vi ska har vi alla chanser att vinna, säger Anders Nilson.

Adam Larsson håller med.

– Oavsett vem det blir så blir det tufft imorgon. Tar man sig till semifinal så är man ett bra lag. Vi ska njuta nu några timmar sen är det bara att ladda fullt till finalen, säger han.

Sverige-USA 6-0
(1-0, 3-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (14.43) Viktor Arvidsson (Jacob de la Rose, Filip Forsberg).
Andra perioden: 2-0 (7.09) Magnus Pääjärvi (Mikael Backlund), spel fyra mot tre, 3-0 (10.05) Patric Hörnqvist (Mikael Backlund, John Klingberg) spel fem mot fyra, 4-0 (10.16) Mattias Janmark (Rickard Rakell).
Tredje perioden: 5-0 (11.07) Viktor Arvidsson (Mika Zibanejad), 6-0 (17.01) Adrian Kempe (Mikael Backlund).
Skott: 20-41 (8-16, 8-5, 4-20)
Utv: Sverige: 7x2, USA: 3x2.
Domare: Roman Gofman, Ryssland, och Oliver Gouin, Kanada.