Matchguide: VM-final mellan Tre Kronor-Schweiz

1:27 min

Ett obesegrat Tre Kronor har bara finalen kvar att ta hem. Efter nio raka segrar för Sverige så väntar nu Schweiz i kampen om guld.

Vad: Final, Sverige-Schweiz.

Hur: Start kl 20.15 i Royal Arena, Köpenhamn. Du hör matchen i Sportextra i P4. Uppsnack i Sportextra redan från 15.03.

Referenter: Magnus Wahlman och Challe Berglund. 

Vad betyder matchen: Ett VM-guld två år i rad har Sverige bara mäktat med en gång i Åbo 1991 och Prag 1992. Det är också en chans för en rad unga NHL-spelare att skriva in sig i historieböckerna och kanske bli folkkära på kuppen. För tre spelare; Oliver Ekman Larsson, John Klingberg och Dennis Everberg, handlar det om att försvara ett guld mer bokstavligt talat.

Så bra är Schweiz: Ingen hade på förhand tippat Schweiz i VM-final. De tog sig vidare som sista lag från Sveriges grupp efter att ha slagit Frankrike i sista gruppomgången. Men sen har de slagit ut både Finland och Kanada i slutspelet och kan inte längre underskattas. Sven Andrighetto har slagit sig in som poängkung i laget med sina nio poäng men det är spelare som Nino Niederreiter och Roman Josi som är lagets större NHL-stjärnor.

Sverige vann med 5-3 när lagen möttes i gruppen och förblir favoriter i denna VM-final.

Sveriges vinstchanser i procent: 65-35 i svensk favör. 

Matcher hittills: Sverige är obesegrade efter nio raka segrar mot Vitryssland, Tjeckien, Österrike, Frankrike, Slovakien, Schweiz, Ryssland, Lettland och USA.