Valet 2018 i P4 Malmöhus

Premiär för hembesök från vallokalen

1:24 min

Nytt i årets val är ambulerande röstmottagare som ska göra hembesök hos människor som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själva kan ta sig till vallokalen.

– Ambulerande röstmottagare kan beskrivas som mobil förtidsröstningslokal. Väljaren kontaktar sin kommun och ber att få hjälp med ambulerande röstmottagare och så får man komma överens om lämplig tidpunkt och plats. Det kan vara i hemmet, eller kanske på institution eller på ett sjukhus där man är inlagd, säger Hans-Ivar Svärd, valhandläggare på Valmyndigheten.

– Ambulerande röstmottagare har med sig i princip samma saker som du hittar i förtidsröstningslokalen. De ska ha med sig valkuvert, obligatoriska valsedlar, en mobil valskärm som du kan rösta bakom.
 
Det är en del av den nya vallagen att alla röstberättigade i Sverige som inte kan ta sig till vallokaler har rätt till ambulerande röstmottagare och syftet med den nya lagen är att ingen ska förlora sin rösträtt.

Alla kommuner måste alltså erbjuda tjänsten, annars kan det få konsekvenser, förklarar Hans-Ivar Svärd på Valmyndigheten.

– Då kan man överklaga till valprövningsnämnden efter valet och peka på att den tjänsten inte fanns och där med kunde inte dem här personen rösta. Det kan naturligtvis om det är grovt eller allvarligt, visst kan man besluta omval eller omräkning.