Flera journalistlinjer i norr tar paus

2:51 min

Sveriges nordligaste journalistutbildning på folkhögskola kan snart ligga söder om Stockholm. Radiolinjen i Bollnäs till exempel har svårt att få ihop en klass till i höst.

Till hösten har Strömbäck och Kalix folkhögskolor valt att pausa sina journalistlinjer på grund av lågt söktryck. Bertholof Brännström är föreståndare för journalistlinjen i Strömbäck utanför Umeå.

– Det är lite av en epok som går i graven eftersom vi hållit på i över 40 år. Skulle du gå ut på redaktionerna i hela norra norrland skulle de säkert säga att hälften av deras praktikanter kommer från folkhögskolor. Jag tycker att det här är närmast katastrofalt, säger Bertholof Brännström. 

Strömbäcks journalistutbildning har funnits på folkhögskolan sen 1977. Den har ofta haft hundratals sökanden varje år, men siffrorna har succesivt sjunkit och i år kom det bara in 17 ansökningar.

Efter ett möte under förmiddagen har folkhögskolan bestämt att alltså pausa den anrika utbildningen. På journalistlinjen hoppas de att pausen bara ska behöva vara tillfällig.

– Vi ser ju hur markanden förändrats och plötsligt finns det journalistjobb. Många redaktioner här uppe har haft svårt att få tag i sommarvikarier. Det skulle kunna bli en bättre prognos för journalistbranschen i framtiden så vi hoppas väl på att komma igen, säger Bertholof Brännström.

Strömbäcks journalistlinje är bara en av många journalistutbildningar på folkhögskolor som märker av problemen med minskande söktryck.

Kalix folkhögskola har redan pausat sin linje sen förra året och ansvariga för radiolinjen på Bollnäs folkhögskola berättar att det ser svårt ut att få ihop en klass till hösten.

Om de också skulle fatta beslutet att pausa, skulle den nordligaste renodlade journalistlinjen på folkhögskola finnas på Tollares folkhögskola på Värmdö söder om Stockholm.

Karin Larsson är kursansvarig för radiolinjen i Bollnäs och hon ser tydliga negativa konsekvenser av att flera folkhögskolor tvingas ta paus.

– Jag tror att det är viktigt att journalister är represenativa för befolkningen i stort. Där har folkhögskolorna större möjlighet att rekrytera ur bredare grupper. Om folkhögskolorna inte kan starta sina utbildningar försvinner den här möjligheten, säger Karin Larsson.

Är det en idé att bredda utbildningarna för att erbjuda fler ingångar än bara den journalistiska?

– Vi försöker bredda oss. Det måste vi göra, det måste vi fortsätta göra och jag tror att många folkhögskolor är inne på att erbjuda en bredare utbildning, säger Karin Larsson.