Erdogan håller valtal i Sarajevo

1:49 min

I dag håller Turkiets president Tayyip Erdogan valtal i Sarajevo, huvudstaden i Bosnien-Hercegovina.  Andra länder, som Tyskland och Österrike har sagt nej till liknande valmöten men i Bosnien och andra länder på västra Balkan är Turkiets ledare mer än välkommen. Och dagens besök i Sarajevo har satt fokus på ett växande turkiskt inflytande i regionen.

"Välkommen, vår sultan", är en av kommentarerna på en nytillkommen facebooksida till stöd för dagens besök i Sarajevo.

President Tayyip Erdogans tal i Bosnien-Hercegovinas huvudstad, lite drygt en månad kvar till det tidigarelagda turkiska parlaments- och presidentvalet, väntas locka tusentals ditresta turkar från regionen men också från andra delar av Europa.

Den stora turkiska diasporan i Europa anses vara en viktig väljargrupp för Turkiets ledare. Att hålla valtal i Sarajevo är också ett sätt för Erdogan att visa länder som Tyskland och Österrike, som sagt nej till liknande valmöten, att han har andra vänner i Europa.

För samtidigt som relationerna mellan Turkiet och EU blivit allt frostigare i takt med en alltmer auktoritär utveckling i Turkiet är banden fortfarande mycket starka till länderna på västra Balkan som för länge sedan tillhörde det Osmanska riket. Turkiet är en viktig investerare i regionen, bland annat är det med turkiska pengar som den planerade motorvägen mellan Sarajevo i Bosnien och Belgrad i Serbien ska byggas.

Under ett besök i Ankara tidigare den här månaden beskrev Serbiens president Aleksandar Vucić de turkisk-serbiska förbindelserna som bättre än någonsin tidigare.

I torsdags hölls i Bulgariens huvudstad Sofia ett toppmöte mellan EU och de sex ansökarländerna på västra Balkan. Unionens nyväckta intresse för en framtida utvidgning hänger bland annat ihop med oron över att länder som Ryssland, men också Turkiet, i annat fall kommer att träda in i EU:s ställe.

Och inte heller i Bosnien-Hercegovina är alla glada över dagens besök. På en annan nystartad facebooksida, mot Erdogans valtal i Sarajevo, skriver en användare att "Vi ska inte bli någons marionett. Säg nej till dagens möte."