En vecka sedan protesterna i Gaza

6:52 min
  • I Gaza skadades över 2700 människor i samband med protesterna för precis en vecka sedan.
  • Det är fler under en enda dag än vad som skadades under någon enskild dag under kriget 2014. För sjukhusen blev det en prövning och för många av de skadade väntar nu svåra år.
  • Hör reportage av vår korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

I Gaza skadades över 2700 människor i samband med protesterna för precis en vecka sedan.

Det är fler under en enda dag än vad som skadades under någon enskild dag under kriget 2014.

För sjukhusen blev det en prövning och för många av de skadade väntar nu svåra år.

– Benet och skelettet är helt förstört och om jag inte får vård i Turkiet kommer jag att tvingats amputera säger 22-åriga Walid Nour.

Han sköts i båda benen när han demonstrerade vid stängslet mot Israel.

Nu ligger han i en sjuksäng på Shifasjukhuset i Gaza City. Sårvätska och blod tränger igenom det tjocka bandaget. Det luktar härsket.

Att han har ont är det ingen tvekan om, han grimaserar illa. 

– Ja det gör mycket ont, säger han.

Han tänker mycket på om han ska bli bra igen.

– Det påverkar mig mycket, jag tänker på det hela tiden.

– När jag tänker på mitt tillstånd och på framtiden att jag kanske förlorar mitt ben blir jag rädd.

Han är basketspelare och kommer aldrig kunna spela basket igen, hans morbror Mohammed Nour är en känd sportkommentator i Gaza- säger att det påverkat familjen mycket.

– Vi är ledsna och arga. Han är en bra kille, han är husets högra hand som hjälper till med allt.

Nu står hoppet till vård utomlands säger han.

– Om han inte kommer till Turkiet kommer han att förlora sitt ben och då kommer han att förlora sitt liv säger Mohammed Nour.

Men chansen att han verkligen kommer att få behålla sitt ben är liten.

Fikr Shalltoot som leder en organisation för utländska läkare i Gaza, MAP, menar att det förmodligen redan är försent.

– Ärligt, om en persons lem inte är räddad inom de första timmarna är det mycket osäkert om en förflyttning kommer att hjälpa.

Hon får medhåll av den norske ortopediske kirurgen Geir Stray Andreassen som är utsänd av den Norska hjälporganisationen Norwac. Förra måndagen jobbade han både på en av demonstrationsplatserna och på Shifa-sjukhuset i Gaza city.

Han säger att de försöker övertyga svårt skadade att amputera, för att snabbare få ett bra liv, men de flesta vägrar.

– I Skandinavien hade vi amputerat för länge sedan för att patienten ska få ett gott liv med en bra protes. De skulle leva mycket bättre med protes än benet som de har smärtor i och kanske aldrig kan gå på igen.

Och för många av de skadade väntar ett svårt liv.

– De blir invalider, jag har varit här 10-15 gånger och arbetat med skadade från kriget 2014 och de har ett väldigt svårt liv. Många sitter i rullstol och kommer till oss för att få ett andra utlåtande och när vi rekommenderar amputation så nekar de till det, säger Geir Stray Andreassen.

Han säger att magnituden av alla skador förra veckan kommer att ta många år att bearbeta. Och i ett fattigt samhälle som Gaza, med hög arbetslöshet och svåra förhållanden, kommer det att vara svårt att rehabiliteras.

Det som skedde förra måndagen är något som han aldrig upplevt tidigare i sitt professionella liv.

– Aldrig. Jag var med och arbetade med de skadade från massakern på Utöya på Ullevål sjukhus men det var bara en bråkdel av det här.  Inget sjukhus i världen skulle klara att hantera så många patienter på så kort tid utan att förlora kontrollen.

Han berättar att sjukhuset tappade kontrollen under eftermiddagen. Patienterna blev för många.

– Problemet var prioriteringen. Det är svårt när det ligger patienter överallt och det var dålig logistik. Det låg patienter utanför operationssalarna. Jag räknade 10 eller 12 patienter utanför operationssalen som var vakna och låg och skrek. Det är begränsat hur länge man kan vara utan cirkulation i ett ben innan benet dör.

2014 skadades 11 000 under 51 dagas krig, förra måndagen skadades över 2700 på en dag.

Fikr Shalltoot på läkarorganisationen MAP säger att också att alla dessa skadade leder till ett stort psykologiskt lidande, det såg man efter kriget 2014.

– Det var anmärkningsvärt, inte bara för den skadade utan också för familjen. Även om patienten accepterat sin skada påverkades hela familjen och behövde psykologiskt hjälp. Det är svårt i vår kultur där det inte är riktigt accepterat och ett stigma.

– Det är en lång process. Den psykologiska processen pågår minst lika länge som den fysiska skadan.

En som vet hur det är sedan tidigare är Ameer Hamad. Hon förlorade sin man och sin dotter i kriget 2014. Hennes då sexåriga son skadades svårt i armen. Jag träffar henne där allt skedde.

Hon berättar att de på kvällen satt på sin uteplats och drack te. En svåger som var militant i Islamiska Jihad kom på besök. Plötsligt slog två raketer ner. Sex personer dog, sex skadades och sedan dess har livet varit en prövning säger hon.

– De som dödats är tragiskt men de är döda. Sedan måste man gå vidare. Det är som att börja om livet utan sin man och med skadade barn.

Hennes skadade sexåring skickades ensam till Tyskland för vård. Själv blev hon kvar utan jobb och med dålig ekonomi.

– Det har varit ett långt lidande och är fortfarande ett lidande. Jag är fortfarande rädd och vågar inte lämna mina barn ensamma om det skulle hända någonting.

Hon avundas inte de familjer som nu drabbats av skador och dödsfall.

– Självklart kommer de att lida och känna sorg och ilska. Men de som är döda är döda, det svåra är för de familjer som har svårt skadade familjemedlemmar. Det kommer att påverka hela familjerna.

– De skadades, men någon måste hjälpa och se efter dem och se till att de får vård och mediciner. Men problemet är att vi är under belägring, vi har dålig ekonomi, det är svårt att få hjälp. Hela familjerna kommer att påverkas.

Själv var hon sedd som en humoristisk kvinna, skrattade ofta, nu säger hon- har hon inte lett på fyra år.Hon tror att det är så flera tusen familjer nu kommer att tvingas leva.