Ordförande efter branden: "Jag har jobbat så hårt för moskén"

2:27 min

Polisen misstänker att branden i en moskélokal i Hässleholm på lördagen var anlagd. Moskéns ordförande Ismail Darragi blev uppringd av en vän som sa att det brann.

– När jag kom dit fick jag inte gå in i moskén. Efteråt såg jag att allt var förstört, det fanns ingenting kvar.

Markplanen och källarlokalen i hyreshuset där det islamiska centret har haft sin verksamhet är helt utbränd. 

– Jag blev jätteledsen eftersom jag har jobbat så hårt för moskén och jag trodde att den skulle få finnas kvar. Jag trodde aldrig jag skulle få se något sådant här i Sverige, det var därför jag blev så ledsen. 

Fem lägenheter i hyreshuset evakuerades och flera grannar har kommit fram för att beklaga det som har hänt. 

– En massa svenskar kom ner och var jättesnälla och sa att de inte tycker att det är okej, det var det som gjorde att jag inte blev lika besviken. 

Just nu pågår ramadan som innebär att en bönelokal är viktig för många. Nu hoppas han att kommunen kan hjälpa till med en ny lokal, eller mark där de kan upprätta en ny moské. 

– Det är därför vi behöver kommunens hjälp med att snabbt hitta en ny plats. Annars behöver jag hitta en park eller annat där det finns mycket plats för folk så vi kan be tillsammans, det är jätteviktigt. 

Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand. Enligt anmälan har en okänd gärningsman tagit sig in i lokalen och startat en brand. Spridningsrisken till lägenheter bredvid har varit stor och markplan och källarlokalen är utbränd.