Spaniens premiärminister hotar Katalonien efter "provokation"

1:36 min

I den spanska regionen Katalonien har president Quim Torra utsett sin nya regering. Bland ministrarna finns fyra som antingen är frihetsberövade eller i exil och som inte kan ta sig an uppdraget, vilket fått Spaniens premiärminister att hota med att förlänga styret över Katalonien.

När den nye regionpresidenten Quim Torra presenterade sina nya ministrar igår fanns två frihetsberövade politiker med liksom två personer som befinner sig i exil i Belgien, på grund av att de deltog i den olagliga självständighetsförklaringen i oktober i fjol.

I en intervju i spanska Rtve säger Quim Torra att eftersom han själv ersätter den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont så är det logiskt att också andra ministrar återinsätts, även om deras arbete i praktiken måste utföras av vice ministrar.

En provokation, anser den spanske premiärminister Rajoy och i en kommuniké sägs det att listan på den nya regeringen i Katalonien inte kommer att publiceras i en regeringsbulletin, det innebär i praktiken att den tänkta regeringen inte godkänns och inte kan arbeta.

Madrid hotar med att behålla styret över Katalonien, på det sätt som man redan styr sen slutet av oktober med hjälp av lagparagrafen 155.

Den nye regionpresidenten Quim Torra är en katalansk nationalist och med honom väntas den katalanska separatiströrelsen fortsätta sitt hårdnackade motstånd.

Regeringens kommuniké kräver ett slut på som man säger "den här sortens politiska konfrontationer som skapar oro och stor skada i det katalanska samhället".