Brott

Anmält våldtäktsförsök vid gångbron på Frösön

1:47 min

Polisen misstänker att det är samma gärningsman som följt efter två kvinnor över gångbron till Frösön och sedan överfallit dem. Nya uppgifter på måndagen gjorde gällande att det endast handlar om ett försök till våldtäkt.

Uppdatering 21 maj 17.39:

Under helgen 19-20 maj gick polisen ut med att det skett två våldtäktsförsök på Frösön. Östersunds posten rapporterar under måndagen att polisen ändrat brottsrubricering på det ena fallet. Det är ett våldtäktsförsök som utreds, och att den andra händelsen utreds som olovlig förföljelse.

Polisen har också tagit avstånd från det uttalande som jourhavade förundersökningsledare gjorde i en intervju med P4 Jämtland i samband med händelserna. Lokalpolisområdeschefen Max Olsson säger till P4 Jämtland att polisen inte går ut och särskilt varnar kvinnor för att vara ute på kvällar och sent på nätter.

-------------

Under helgen har två misstänkta våldtäktsförsök skett på Frösösidan av gångbron. Polisen tror det kan röra sig om samma gärningsman, vilket op.se var först med att berätta.

– Vi vet inte om det är samma gärningsman, men det är hyfsat signalement på båda som kan stämma överens, säger Suss Braunerhielm som är jourhavande förundersökningsledare.

Hon vill inte gå in på varför överfallen rubriceras som våldtäktsförsök men säger att det har använts mindre våld. Det finns också vissa likheter i händelseförloppet.

– Killen har följt efter kvinnorna över Frösöbron och sen hoppat på dem efter bron, precis på Frösösidan.

Vid båda tillfällena fick kvinnorna hjälp av förbipasserande som hört deras rop på hjälp. Suss Braunerhielm säger att polisen ser allvarligt på de båda händelserna och uppmanar kvinnor att vara extra vaksamma.

 – Jag tycker man ska vara vaksam, inte ändra sitt liv men vara vaksam, absolut. Gärna prata i mobilen, ha kontakt med någon bekant, helst inte gå själv sent, så får vi nog acceptera att det är helt enkelt, säger Suss Braunerhielm.