Pompeo: Blir de kraftigaste sanktionerna någonsin

3:09 min

USA:s nye utrikesminister, Mike Pompeo, presenterade i ett tal den nya strategin för relationerna med Iran - och en mängd krav ifall iranierna inte vill dra på sig vad han beskriver som de "kraftigaste sanktionerna någonsin". Detta efter att Donald Trump tidigare i maj meddelade att man drar sig ur det så kallade Iranavtalet.

Under måndagsförmiddagen, lokal tid, höll USA:s nye utrikesminister tal i Washington D.C. Temat var en ny strategi i relationerna med Iran, en strategi som ska ersätta det kärnteknikavtal som USA just lämnat. I inledningen gick Pompeo, i likhet med president Donald Trump i dennes tidigare uttalanden, hårt åt Iran.

– Vi kommer försäkra oss om att Iran inte på något sätt kan utveckla kärnvapen - vare sig nu eller någon gång i framtiden, säger Mike Pompeo. 

Han passade också på att utfärda en varning till dem som tror att USA kommer att låta den iranska regimen komma lindrigt undan.

– Det här är bara början, de mot Iran kommer att bli de kraftigaste sanktionerna någonsin.

Pompeo ändrade bitvis tonen i sitt tal och betonade senare - i kontrast till de tidigare hoten - vilka möjligheter till utveckling som Iran kommer att ha om de är medgörliga i stiftandet av ett nytt avtal.

– I utbyte mot deras samarbetesvillighet kommer vi tillåta dem att ha avancerad teknologi, och stötta en modernisering av deras ekonomi, sa Pompeo.

Relationerna med EU har ytterligare försämrats sedan Donald Trump sagt att även europeiska företag kan bli föremål för sanktioner, om de fortsätter att handla med Iran.

Trumps kritik mot Iranavtalet har varit att det fokuserat ensidigt på just kärnvapen, och inte förhindrat övrig militär upprustning. Sedan några veckor tillbaka har sanktioner utlysts mot Iran.

Ekots Washingtonkorrespondent Kajsa Boglind var på plats under Mike Pompeos tal.

– Han började med att konstatera att Iranavtalet var tandlöst och att det bara har försenat Iran marginellt i sin strävan att skaffa kärnvapen.

– Han sa också att USA kan tänka sig att förhandla med Iran, men bara efter att de bockat av en rad väldigt lång kravlista; totalstopp för att finansiera väpnade miliser och terrorgrupper, man vill att Iran ska lämna Syrien, självklart vill man att de ska avsluta allt arbete för att få fram kärnvapen - men också att man slutar utveckla missiler och att man inte har den aktivitet man har i närområdet, säger hon.

Och Kajsa Boglind har svårt att se att det här är något den iranska regimen kan gå med på. 

– Kort sagt är det väldigt otroligt att Iran går med på den här kravlistan, och gör man inte det så kommer USA att belägga landet med de tuffaste ekonomiska sanktionerna som någon någonsin har sett, enligt Pompeo.

Även Trita Parsi, statsvetare, Iranexpert och tidigare rådgivare åt Obama-administrationen, kommenterade talet i Ekots direktsändning.

– Det är väldigt tydligt att han [Mike Pompeo] söker konfrontation, och då är frågan hur iranierna kommer att svara på det här, säger han.

Beslutet att lämna Iranavtalet har tidigare mött kraftig kritik från europeiska ledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Frankrike, Tyskland och Storbritannien beklagar USA:s beslut att lämna avtalet. Icke-spridningen av kärnvapen står på spel, skriver han på Twitter.