RECENSION - KONST

Hirschfeldt om Lerin i storformat

3:11 min

Liljevalchs Konsthall i Stockholm visar i sommar en stor utställning med ett hundratal verk av Lars Lerin. Måns Hirschfeldt har sett utställningen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det är ju en riktig sommarutställning det här, man kan redan se köerna ringla över Djurgården för sitt inre. Och Liljevalchs är också är en väldigt bra lokal för Lerins verk. Han jobbar ofta i väldigt stora format – särskilt för att vara akvarellmålare – och det gör sig verkligen i Liljevalchs maffiga salar.  Går man allra längst in, till ett av de största rummen så finns till exempel ett helt gigantisk verk: tre målningar av långa bokhyllor, hundratals bokryggar och pärmar och mappar. Det är som ett privatbibliotek, bortglömt arkiv och kommunalkontor på samma gång ungefär. Det är fantastiskt att vara omringad av ja, vad det nu är som det där skrifterna och pappren berättar om... livet, kanske mellan dikt och deklarationspapper.  


Kommer folk känna igen sin Lerin?

Både och, tror jag. Här finns ju dels hans traditionella motiv som fartyg och fåglar, björkar och kraftledningsstolpar, mörker och ljus, gråa bostadslängor i kvällningen och sådant.
Men det också en serie stora målningar från kriget i Syrien och förödelsen där. De har en dämpad sandgul färgskala, massor av små säkert söndersmulade hus på långt avstånd, och helt sotiga, sammanstörtade stadsmiljöer. 

Vad tycker du om dem? 

Syrienbilderna är ju ett möte mellan Lerins tidigare intryck från Mellanöstern och vad han sedan sett på TV från kriget.

De är inte spekulativa, det är inte för inte han känner djupt inför den här tragiken och jag förstår behovet att försöka ta sig an det här och skildra det. Men verken har också svårt att slita sig ur hans tydliga stil. Det är som vi ändå är mer kvar i "Lerinien" - snarare än i Syrien. Så frågan är om de tillför så mycket till de fruktansvärda bilder vi redan har på näthinnan.

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sr.se