Nya arenor för 400 miljoner planeras i Karlstad

1:49 min

En bred politisk majoritet föreslår nu att det ska byggas flera stora idrottsarenor i Karlstad. Det handlar om en inomhus- och utomhusarena, en konstgräsplan och tak över Tingvalla isstadion.

Ja, idag presenterade en bred politisk sammansättning av partier (Sverigedemokraterna ingår inte) sitt förslag om att bygga flera stora idrottsarenor i Karlstad.

  • Vid Sannafältet kommer det att byggas en inomhus- och en utomhusarena och en konstgräsplan. Anläggningarna kan användas för bland annat friidrott, fotboll och amerikansk fotboll.
  • Det ska också byggas tak över Tingvalla isstadion för konståkning, bandy, ishockey och annan skridskoverksamhet.

Bedömningen är att dessa satsningar kommer att kosta cirka 400 miljoner kronor.

Moderaterna, centern, liberalerna, kristdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet är överens om att genomföra satsningarna.

Förslaget bygger på att Karlstads kommun tar ett stort ansvar för investering- och driftsekonomin. Men kräver en ekonomisk samverkan med berörda föreningar och deras samarbetspartners.

– Jag är stolt över att vi har nått en så bred politisk enighet för de här viktiga investeringarna som kommer gynna Karlstadsborna och Karlstad som evenemangs- och idrottsstad, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M).

– Det här innebär inte bara att vi stärker oss som idrottsstad, det utvecklar också besöksnäringen, säger Linda Larsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen till P4 Värmland.

Det formella beslutet tas vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 19 juni. Målsättningen är att byggnationerna ska påbörjas under år 2020.

 – Det betyder väldigt mycket för bandyn. Det ger oss helt andra förutsättningar, säger Cajza Stålheim, Västerstrands AIK.

– Med en ny anläggningen kan vi verkligen vara med och konkurrera om tävlingar och vi kan bedriva en bättre verksamhet på flera nivåer. Det känns spännande, säger Johan Engberg, IF Göta.