Varnas för brist på arbetskraft i Danmark

2:02 min

I Danmark varnas det nu för brist på arbetskraft inom flera olika yrken, något som arbetsgivarorganisationer menar kan skada produktionen.

Elektriker, sjuksköterskor, IT-experter och maskiningenjörer är några av de yrken där det i Danmark nu för första gången på över tio år råder vad som kategoriseras som en omfattande brist på arbetskraft. Det här rapporterar tidningen Jyllands-Posten som gått igenom Styrelsen för Rekrytering och Arbetsmarknads databas.

Uppgifterna får den stora arbetsgivarorganisationen, Dansk industri, att varna för att det kan uppstå flaskhalsar i produktionen och som i sin tur kan drabba tillväxten i landet.

Redan i vintras var det flera ekonomer i Danmark som varnade för en ekonomisk överhettning och arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen säger till Jyllands-Posten att han tror att bristen på arbetskraft kommer förvärras under året, men att det inte är så mycket han kan göra åt det.

Den borgerliga danska minoritetsregeringen har velat göra det lättare för företag att anställa utländsk arbetskraft, men har inte kunna få majoritet för det i Folketinget.

Flera fackförbund är däremot kritiska till uppgifterna och Claus Jensen som är ordförande för Dansk Metal säger till tidningen att om det vore en så allvarlig arbetskraftsbrist som arbetsgivarna menar så borde ju lönerna ha höjts, och det har ju inte skett säger han.