Militären har fortsatt grepp om Thailand

2:07 min

I dag för fyra år sedan vaknade Thailand upp med ett militärt styre. Landets 12:e militärkupp hade genomförts och sedan dess har juntan styrt landet med järnhand.

Nya lagar har införts och många som uttryckt sin kritik mot regimen har gripits. Media lever i dag under en självcensur och många har lämnat landet.

Journalisten Pravit Rojanaphruk, som trots att han har gripits flera gånger, fortsätter att kritisera juntan konstaterar att leva under militären börjar bli ett normaltillstånd i Thailand.

– Ja, tyvärr så är det nog så och det ser nu allt mer osäkert ut om det blir något val i februari nästa år, säger han. Och han får medhåll av partiledaren för det nya partiet Future Forward.

– Militären kommer aldrig utlysa ett val ifall de inte känner sig helt säkra på att vinna, säger Thanathorn som leder partiet som hoppas kunna ingjuta lite mod i thailändarna att våga säga stopp till fortsatt militärt styre.

– Men, säger han, vi måste vara beredda på att det kommer att ta tid att förändra Thailand.

På ytan är det fortfarande lugnt i landet men allt fler säger att det kokar därunder, och för vanliga arbetare så börjar det kännas rent ekonomiskt. 

Utåt sett ser landets ekonomi någorlunda bra ut men den hålls upp av turismen och av infrastrukturbyggen som sker med lånade pengar. Men de utländska investeringarna har fortsatt att utebli.

I dag kommer några av de nya unga rörelserna att samlas vid ett av Bangkoks mer radikala universitet, Thammasat, och därifrån gå upp till premiärministerns tjänstehus för att där kräva val nu.

Flera tusen poliser är utkommenderade och kommer kanske bli lika många som demonstranterna. Och i veckor har polis och militär åkt runt i landet och försökt övertala människor att inte komma till Bangkok för att delta i demonstrationen.

Och de som organiserar den har fått hembesök av militär som varnat dem från att delta, berättar Bow i rörelsen "Vi vill ha val nu".

– De hotar oss med att vi kommer att polisanmälas ifall vi genomför träffen. Hemma hos mig har en pickupbil stått utanför och filmat mot mitt hus, berättar Bow som redan har tre polisanmälningar mot sig och därmed riskerar över 20 års fängelse.