Efter valet: Sanktioner mot Venezuela oroar

1:54 min

USA beslutade i går att införa nya sanktioner mot Venezuela, samtidigt som 14 latinamerikanska länder kallar hem sina ambassadörer från Caracas. Åtgärderna syftar till att sätta press på regeringen efter anklagelserna om fusk i söndagens presidentval.

Men venezolaner oroar sig över att sanktionerna kommer förvärra den ekonomiska krisen.

– Kolla hur de ser ut! Helt skrynkliga, säger Graciela, och pekar på grönsakerna som ligger i mataffärens hylla.

Det finns auberginer, paprikor och övermogna tomater. Men priserna har gått upp sedan i går.

– Vem har råd med det här? Ett kilo ruttna tomater kostar som en månadslön, säger Graciela.

Hon är oroad över att USA:s sanktioner kommer göra allting ännu värre.

– Både oppositionspolitikerna och regeringen kommer klara sig. Det är vi medborgare som kommer lida, säger Graciela, som inte tycker att president Nicolás Maduro bär skulden för prisökningarna.

Hon tror att privata företag och omvärlden vill sabotera den venezolanska ekonomin.

I går meddelade USA att man skärper sanktionerna mot Venezuela på grund av anklagelserna om fusk i söndagens presidentval, då president Nicolás Maduro blev omvald. Samtidigt beslutade 14 latinamerikanska länder att dra tillbaka sina ambassadörer i protest mot valet. En åtgärd som oppositionen stödjer.

– Det är bra att omvärlden sätter press på regeringen att byta ut den fuskande valmyndigheten och hålla nya fria val, på så sätt kan vi undgå en utländsk intervention, säger Luis Alejandro Ratti, allierad med oppositionsledaren Henri Falcón, som förlorade valet i söndags.

Ratti berättar att oppositionen, som splittrades inför valet nu förhandlar om att arbeta tillsammans med kyrkorna och de privata företagen.

– Bara om vi är enade kommer vi kunna åstadkomma förändring, säger han.