Kampanj mot självmord i Uddevalla: "Ska synas på bussar och i handeln"

2:50 min

En informationsaffisch för att motverka självmord ska sättas upp på bussar och torg i Uddevalla. Satsningen är ovanlig menar forskare på Karolinska institutet.

– Det finns ett tabu kring suicid; att man inte ska fråga för då kan man väcka den björn som sover. Det stämmer inte. Det visar all forskning, säger Ulrika Engelbrektsson, samverkanskoordinator på Uddevalla kommun.

Uddevalla kommun satsar nu på att utforma en handlingsplan mot självmord. Flera samhällsaktörer ska ingå i samarbetet, såsom polis, räddningstjänst, psykiatri och skola. 

En del av handlingsplanen handlar om att synliggöra självmord.

– Vi måste våga prata om att vi inte mår bra. I media ser det ut som om att alla gör det. Man får en felaktig bild av verkligheten, säger Ulrika Engelbrektsson.

Uddevalla kommun ska därför satsa på att hålla i en informationskampanj om självmord. Flera affischer om vart man kan söka sig ifall man har självmordstankar ska sättas upp på gator, torg och bussar i Uddevalla. 

Bo Runeson, professor vid Karolinska institutet, har i flera år forskat kring självmord:

– Det här har vi väldigt lite erfarenhet utav i Sverige. Jag känner inte till att en kommun testat det, säger han och fortsätter:

– En del kan få ökade tankar på självmord. Man måste vara väl förberedd för att undvika det här, och samverka med primärvården, Barn och ungdomspsykiatrin, samt psykiatriska vården.