Moderaterna vill ha en ny lag mot hedersförtryck

2:30 min

Partiet Moderaterna vill ha en ny lag för att motverka hedersförtryck. De vill stoppa personer som kallas "moralpoliser".

"Moralpoliser" är personer som påverkar och tvingar andra människor att leva på ett sätt som "moralpoliserna" tycker är moraliskt rätt. Det är oftast män som försöker hindra kvinnor att leva och klä sig som de vill. Personerna som kallas "moralpoliser" bestämmer egna regler som de försöker tvinga andra att följa. Reglerna har ingenting att göra med Sveriges lagar.

Moderaterna säger att "moralpoliser" är ett stort problem i många förorter där det bor många invandrare. Tomas Tobé är politiker för Moderaterna. Han säger att de så kallade "moralpoliserna" begränsar kvinnors frihet att få leva som de vill.

– Moderaterna föreslår att vi ska förbjuda de så kallade "moralpoliserna", som vi ser i våra förorter i Sverige. Som på olika sätt begränsar kvinnors frihet. Att man inte har rätten att få umgås med vem man vill, att man inte har rätten att kunna få klä sig som man vill, till exempel, säger Tomas Tobé.

Det finns redan lagar mot hot och trakasserier i Sverige, men Moderaterna säger att de inte räcker för att stoppa det som "moralpoliserna" gör.

Därför vill partiet ha ett nytt brott i lagen, för att stoppa hedersförtryck. Brottet ska kallas "olaga frihetsbegränsning", och straffet ska vara högst tre år i fängelse. "Olaga frihetsbegränsning" betyder att man hindrar en annan persons frihet på ett olagligt sätt.

Det här är ett politiskt förslag från partiet Moderaterna, inför valet i september.