Debutanter med i Gerhardsson VM-kvaltrupp

2:09 min

Anna Anvegård är debutant i den VM-kvaltrupp som förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade under dagen.

Svenske förbundskaptenen Peter Gerhardsson bjöd på en överraskning i den svenska VM-kvaltruppen till mötena med Kroatien den 7 juni (Göteborg) och Ukraina den 12 juni (Lviv).

Växjös 21-årige anfallare Anna Anvegård tar för första gången plats i A-lagstruppen.

– Hon är delvis med genom sina prestationer i U23-landslaget där hon har varit en av de absolut bästa spelarna i möten med bland andra Frankrike och Kina, säger Gerhardsson på presskonferensen.

Till Radiosporten utvecklar han:

– Hon har gjort tre mål men inte bara det, men hon är alltid inblandad i situationer i matcher och jobbar väldigt hårt. En jättespännande spelare.

Göteborgs Jennifer Falk debuterar även hon och tar den tredje målvaktsplatsen i den svenska VM-kvaltruppen i fotboll. Därmed ersätter hon gravida Hilda Carlén, Linköping.

– En spelare som vi har haft koll på sedan förra året. Men hon har inte varit tillgänglig på grund av skador. Nu när hon har varit tillbaka så har hon presterat bra. Hon är en modern målvakt som inte är rädd för att lämna straffområdet vilket behövs om man vill stå högre med backlinjen, säger Gerhardsson om Falk till Radiosporten.

Jämfört med matchen mot Ungern senast är också Loreta Kullashi, Eskilstuna, ny in i truppen. Kullashi och Anvegård ersätter Linköpingsduon Marija Banusic och Lina Hurtig.

Sveriges trupp:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Backar: Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Eskilstuna, Anna Oskarsson, Linköping, Jonna Andersson, Chelsea, Magdalena Eriksson, do, Mia Carlsson, Kristianstad.

Mittfältare/anfallare: Hanna Folkesson, Rosengård, Caroline Seger, do, Kosovare Asllani, Linköping, Stina Blackstenius, Montpellier, Sofia Jakobsson, do, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Loreta Kullashi, do, Fridolina Rolfö, Bayern München, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, do, Julia Roddar, do, Anna Anvegård, Växjö.

Sverige leder kvalgruppen på maximala tolv poäng efter fyra matcher och har ett utmärkt utgångsläge för att ta sig till slutspelet i Frankrike nästa sommar, inte minst tack vare "walkover"-segern med 3-0 mot huvudkonkurrenten Danmark.

Förra höstens planerade kvalmatch i Göteborg ställdes in till följd av att de danska spelarna inte kom överens med förbundet om landslagsersättningen.