Irländsk abortkampanj drabbas av fake news

8:30 min
  • Abort är i dag helt förbjudet i Irland - folkomröstning på fredag.
  • Varje år reser tusentals unga irländskor till Storbritannien för hjälp.
  • Google och Facebook förbjuder annonsering - risken för påverkans-kampanjer utifrån.

– Det här är så viktigt. Vi vill inte döda våra bebisar, säger 19-åriga Martha Green som är ute och kampanjar för att behålla abortförbudet i den irländska konstitutionen.
Hon står vid ett övergångsställe i samhället Cavan i norra Irland. Hon bär på ett stort plakat med en uppmaning till alla bilister som kör förbi att tuta om de är för livet, pro-life som abortmoståndarna kallar sin rörelse.

I opinionsundersökningarna
har JA-sidan haft ledningen men på senare tid har NEJ-sidan som vill ha kvar abortförbudet i konstitutionen knappat in. Många är dessutom osäkra på hur de ska rösta in i det sista. Nej-sidan använder sig av mycket statistik och jämför oftast med hur det ser ut i länder som har fri abort. Överallt i Irland finns det till exempel plakat som säger att 20 procent av alla foster aborteras i England och Wales där det är tillåtet.
 
– Det stämmer, dessutom dödas 90 procent av alla med Downs Syndrom, säger Green.

Jag kollar upp uppgifterna. Det stämmer att ungefär en femtedel av alla foster aborteras om alla de som dog av andra skäl räknas bort, enligt brittiska myndigheter. Däremot är den andra siffran om foster med Downs Syndrom helt fel. Den rätta siffran i England och Wales ligger betydligt lägre, enligt olika källor.

Martha Green är från Kerry i södra Irland. Tillsammans med en grupp unga kvinnor reser hon runt i landet för att kampanja. Med på resan finns också 26-åriga Shauna Flynn från Donegal allra längst upp i norra Irland.
 
- Vi åker runt för att prata med osäkra väljare och korrigera felaktigheter i de stora medierna, säger hon.

Hon anser att flera av de stora irländska tidningarna ljuger och att Nej-sidan inte fått göra sin röst hörd i radio och tv. Hon varnar för att det kommer bli fri abort i upp till tre månader om abortförbudet tas bort eftersom regeringspartiet föreslagit det som ny lagstiftning.
- I 97 procent av fallen är det friska kvinnor som aborterar friska barn i England och Wales där de har fri abort i tolv veckor, säger Flynn. 
 

Hon baserar siffran på statistik från brittiska myndigheter men det råder väldigt delade meningar om det går att dra en sådan slutsats. I broschyren hon ger mig finns det flera påståenden som läggs fram som fakta trots att de är ifrågasatta. Framför allt haltar uppgifterna om hur det kommer bli framöver eftersom ingenting är bestämt, men uppgifterna sprids snabbt på sociala medier.
 
I Dublin träffar jag Craig Dwyer som arbetar ideellt med att granska kampanjerna inför folkomröstningen i sociala medier. Tillsammans med en kollega har han startat ett initiativ för en mer transparent folkomröstning- Tillsammans har de granskat över 800 annonser på framför allt Facebook. Han visar mig en annons för en sida som utger sig för att bara ha fakta inför folkomröstningen men som i själva verket är en kampanjsida från en anonym avsändare för att ha kvar abortförbudet. Det finns fler dåliga exempel.

För knappt två veckor sedan förbjöd Facebook alla annonser om abort från utlandet och Google förbjöd samtliga annonser i ämnet fram till folkomröstningen. Det tolkar Dwyer som att också de upptäckt problem med kampanjerna från framför allt utlandet.

- Det har varit en faktor i kampanjen och det visar inte minst Facebook och Googles beslut.

Dwyer tycker det är fel att Facebook och Google måste vara självreglerande inför val och folkomröstningar runt om i världen. I stället tycker han att myndigheterna borde införa ett totalförbud mot valkampanjer på sociala medier.

- Sociala medier kan användas i valkampanjer först när det finns fungerande lagtsiftning och transparens, säger Dwyer.

I sin granskning har han framför allt sett att det varit väldigt många riktade kampanjer mot grupper med specifika intressen. Det här har varit vanligt från bägge sidorna i folkomröstningen. Däremot har påverkanskampanjerna från utlandet framför allt kommit från grupper i USA, Storbritannien och Kanada som är mot abort.

- Det är vår konstitution vi ska rösta om den 25:e maj och då borde inte utländska intressen få vara med och påverka, säger han.

Han tycker det är märkligt att det inte finns regler för att stoppa utländska kampanjer på sociala medier inför nationella val med tanke på att det finns tydliga regler som förbjuder ekonomiskt stöd från utlandet i övrigt.

Nere vid Dublinbukten pågår en löptävling för alla som vill ha bort abortförbudet. Många av deltagarna är med snarare för att stötta kampanjen än för att de gillar att springa. Niamh Nicfhionnlaoich som går runt den fem kilometer långa banan avfärdar allt som kommer från den andra sidan som lögner.

- Jag skulle vilja se var de får sina fakta ifrån, 99 procent är helst falskt, säger Nicfhionnlaoich.

Steph Myles som går i rask takt tycker även hon att den andra sidan slarvar med sanningen men även om fakta skulle stämma så spelar det ingen roll.

- Jag lägger mig inte vad andra kvinnor gör med sina kroppar. Det sägs att friska bäbisar aborteras men om en kvinna har en graviditetskris är det hennes eget beslut vad hon ska göra, säger Myles.

Argumentet som skrämmer flest osäkra väljare är att Irland ska få samma lagstiftning som England framöver men Anna O´Hara, som också hon valt att gå i stället för att springa, tror inte att det svaga regeringspartiet Fine Gael kommer få igenom sitt förslag på fri abort till och med den tolfte veckan. Även om Ja-sidan vinner i folkomröstningen kommer den nya lagstiftningen bli mildare än vad regeringen vill, tror hon.
 
- Det är bara ett förslag, det kommer inte hända i vårt samhälle, tror jag.

Folkomröstningen hålls på fredag men först på lördag vet vi om Irland fattat det historiska beslutet att stryka abortförbudet ur grundlagen.