Svenskt Näringsliv får ny ordförande

1:30 min

I dag är det stämma i Svenskt näringsliv. Efter dramatiken med ordföranden Leif Östling, som avgick efter en kritikstorm, ska nu organisationen få en ny ordförande och snart också en ny vd.

Vad fan får jag för pengarna?

Det sa Leif Östling i SVT i höstas och syftade på att vi får för lite för våra skattepengar. Kort därefter lämnade Leif Östling posten som ordförande i Svenskt näringsliv.

För fyra år sedan orsakade Jens Spendrup en mindre mediestorm med sina uttalanden om feminism och kvotering till bolagsstyrelser i Ekots lördagsintervju.

I dag är det meningen att Fredrik Persson, som har varit tillfällig ordförande efter Leif Östling, ska bli ordinarie ordförande på Svenskt näringslivs stämma i Stockholm.

Förutom att hålla tungan rätt i mun måste han genast ta itu med att hitta en ny vd till Svenskt näringsliv, efter Carola Lemne som har meddelat att hon vill avgå så fort det finns en efterträdare.

Carola Lemne fick hård kritik efter att i nyårshelgen ha uttalat sig i Dagens nyheter på ett sätt som visade att hon inte hade full koll på lagen om anställningsskydd.

Fredrik Persson har bland annat jobbat i många år på verkstadsjätten ABB. I höstas lämnade han posten som ordförande i Svensk handel.

Inom Svenskt näringsliv har medlemsföretagen ökat sitt inflytande på den centrala organisationens bekostnad. Det gör det inte lättare att vara vd för Svenskt näringsliv.

Dessutom vill den tunga industrin ha mer makt inom organisationen.
Så vilka namn nämns som tänkbar ny vd?

Framför allt är det två kvinnor som nämns. En av dem är Svenska Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist.

Hon har varit vd för organisationen Företagarna och bör kunna det där med hur näringslivets organisationer fungerar.

Ännu oftare nämns en annan organisationsräv, Stockholms handelskammares avgående vd Maria Rankka.

Men kanske ligger det dem båda i fatet att ingen av dem kommer från den tunga industrin.