Norge vill klimatsatsa på CCS

2:43 min

Svenska regeringen sneglar på Norges planer på en mångmiljardsatsning på CCS-teknik för att fånga in och lagra koldioxid från industrier med stora klimatutsläpp.

På tisdagen inleddes en internationell konferens i Göteborg om negativa utsläpp av koldioxid. En av talarna var Kristin Myskja, underdirektör vid Norges olje- och energidepartement.

– CCS är nödvändigt för att nå klimatmålen till lägsta möjliga kostnad, säger Kristin Myskja till Ekot.

Hon jobbar med förprojektering av storskaliga projekt för att fånga in och lagra koldioxid från avfallsförbränningen i Oslo och från en cementfabrik i sydvästra Norge. Runt tio miljarder norska kronor beräknas det kosta att bygga och driva bara en av CCS-anläggningarna i fem år.

– Även om det nu verkar dyrt, och det finns risker och kan vara komplicerat, är det så att norska regeringen ser detta som nödvändigt för att nå klimatmålen, säger Kristin Myskja.

Norges statsminister Erna Solberg hoppas få ekonomiskt stöd till det som kan bli Europas första storskaliga CCS-anläggning.

– Detta kostar mycket pengar. Vi har bland annat tagit upp med EU att om vi ska vara ett försöksland kanske de ska vara med och bidra i detta försöket, säger Solberg till Ekot.

Några oljebolag i Norge, med Equinor (tidigare Statoil) i spetsen, har planer på att lagra infångade koldioxid i tömda olje- och gasfält under Nordsjöns botten.

I vintras gick norska fack, arbetsgivare och miljöorganisationer samman i krav om att Norge snabbt får igång CCS i stor skala. Det handlar om klimatet, men även att skapa många nya arbetsplatser.

I Sverige håller regeringen på att utforma direktiv till en utredning om hur landet ska bli klimatneutralt till år 2045. Enligt klimatministerns statssekreterare Eva Svedling ska den utredningen granska om CCS i olika former kan vara något även för Sverige.

– Vi följer utvecklingen i Norge noga och ser hur vi ska ta del av de erfarenheter man gör där.

– Vi har också gjort en stor satsning inom ramen för Industriklivet, där vi lägger 300 miljoner årligen fram till 2040 för att komma till rätta med processindustrins stora utsläpp. Det kommer behövas utsläppsreduceringar, men en del kan också vara teknik som rör CCS, säger Eva Svedling.

De svenska klimatutsläppen minskade förra året med 1,4 procent, uppgav Naturvårdsverket på tisdagen. Det är en betydligt mindre minskning än vad som krävs för att Sverige ska nå sina långsiktiga klimatmål.