Krisen i Svenska Akademien

Tre ledamöter: Avgå Horace Engdahl

3:21 min

Avgångskraven i Svenska Akademien fortsätter i nya konstellationer. Nu är det tre ledamöter som lämnat akademien, men inte formellt begärt utträde, som kräver att Horace Engdahl avgår.

Svenska Dagbladet uppger i sin nätupplaga att Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius skrivit ett brev som överlämnats till den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson. Där står bland annat:

"I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden. Ett första steg måste vara att välja in en framstående jurist på stol nr 1. Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige försvarare, Horace Engdahl, lämnar Akademien".

Till Kulturnyheterna i SVT låter Horace Engdahl meddela att ”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet. Om dessa avhoppare vill återvända till Akademiens arbetsgemenskap, får de lov att göra det utan bisarra krav och åthävor”.

Peter Englund skriver till Ekot att ”det som står i brevet får räcka tills vidare. Nu väntar vi och ser hur rest-akademien reagerar.”

Svenska Akademien befinner sig i en djup kris, efter stridigheter och avhopp. De 18 i Akademien består nu av tio arbetande ledamöter.

Ekot har sökt fler medlemmarna i Svenska akademien, men utan resultat.