Vittne pekas ut som Palmemördare

2:49 min

Tidningen Filter presenterar i dag hittills okända uppgifter om en man som hade en central roll på mordplatsen, när statsminister Olof Palme mördades 1986.

Palmegruppen har med anledning av uppgifterna hållit förhör med personer i mannens närhet, enligt Filter.

Palmegruppens förundersökningsledare Krister Petersson.

– Jag har ingen anledning att kommentera vilka vi hör eller varför vi hör dem. Jag åberopar förundersökningssekretessen, säger Krister Peterssson.

Mannen, som vi kan kalla Sture, var i 50-årsåldern vid tiden för Palmemordet.

Han arbetade i direkt närhet till mordplatsen och enligt egen utsago befann han sig ett 20-tal meter från paret Palme på Sveavägen när statsministern sköts.

Han var sedan en av de första personerna på platsen.

Så här sa han själv när han hördes som vittne i hovrättsförhandlingen mot Christer Pettersson 1989.

– När jag går på insidan av trottoaren håller jag på att snubbla på en person som ligger på rygg på marken. Jag ser att det är blod. Jag står och tvekar om jag ska vidare mot min tunnelbanestation, eller stanna, säger Sture.

Uppgifterna från Sture förändrades under tid, och stämmer inte mot vittnesmålen från de andra som fanns på mordplatsen.

Dåvarande spaningsledare Hans Holmér kallade honom för en "elefant i en porslinsaffär" Enligt Holmér tog han stor plats och störde utredningen, men var oskyldig.

I dag publicerar tidskriften Filter tidigare okända uppgifter om Sture.

Han ska bland annat, enligt uppgifter från Krigsarkivet, både tränat och tävlat i pistolskytte.

Och enligt Filter hade Sture även en nära relation till en granne som var vapensamlare. Samlarens specialintresse var Magnumrevolvrar med metallbrytande ammunition, vilket tros ha använts vid mordet.

Samlaren hade ansökt om licens för sammanlagt 37 revolvrar, varav fem av en kaliber som stämde med den aktuella ammunitionen, enligt Filter.

Sture dog i början av 2000-talet, och vapensamlaren dog för några år sedan. Revolvrarna ska efter det ha sålts på auktion.

Författaren till Filters reportage förhördes i höstas av Palmegruppen, med anledning av uppgifterna. Därefter har Palmegruppen hört ytterligare minst tre personer, med nära koppling till Sture och vapensamlaren.

Uppgifter som Palmegruppens förundersökningsledare Krister Petersson alltså inte vill kommentera.

– Vi utgår från brottsplatsen och ser vilka personer som kan vara intressanta, och sen försöker vi få in det i ett större sammanhang. Vi arbetar intensivt och har flera uppslag som vi arbetar med, säger Krister Petersson.

Fotnot: Sture heter egentligen någonting annat.